El ve ayağı Türkiye'de olan İhtiyar Balıkçı'nın gövdesi neden Berlin'de?

HABER MASASI
Abone Ol

Osmanlı dönemi ve öncesine ait tarihi eserlerin bazıları ne yazık ki yurt dışına kaçırılmış durumda. Bu önemli eserler nelermiş ve nerelerdeymiş öğrenelim.

Genellikle çalınan arkeolojik eserlerin ait oldukları ülkeye verilmesini benimseyen bir anlayış vardır. Fakat bunun uygulandığını söylemek çok da doğru olmaz.

Türkiye'den çalınan arkeolojik eserlerin çoğu hala Londra veya Berlin'deki müzelerde. Yıllardır talep edilmesine rağmen geri alınamayan eserlerin hepsi onlarca yıllık tarihi barındırıyor. Bu eserlerin kaçırılmasında en büyük payın 1800'lü yıllarda Osmanlı topraklarındaki demir yolu yapımında çalışan yabancı mühendislere ait olduğu düşünülüyor.
1. Truva Hazineleri
Muhteşem bir kültürel miras olan Truva Hazineleri'nin çoğu, bulan arkeologlarca yurt dışına kaçırıldı. Hatta arkeologun eşinin çıkan kolyelerle çekilmiş resimleri bile yayınlanmış.
Hazinenin çoğunluğu Puşkin Müzesi'nde sergileniyor.
2. Bergama Zeus Tapınağı
Pergamon Antik Kenti'nden parçalar halinde sökülerek götürülen koca Zeus Tapınağı bugün Berlin Müzesi'nde sergileniyor.
3. El yazması eserler
Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi'nin bazı bölümlerinden çalınan dört el yazması Kuran-ı Kerim bulunuyor. Bunun yanında çalınan yüzlerce el yazması kitaplar da var.
2015 tarihinde ABD'de bulunan bazı el yazmalarının iadesi gerçekleşmişti.
4. İhtiyar Balıkçı Heykeli
Afrodisias Antik Kenti'nde olduğu bilinen ama sadece kol ve bacak kısımları bulunan İhtiyar Balıkçı heykelinin ana parçası Berlin Müzesi'nde bulunuyor.
5. Milet Agora Kapısı
turkiyekayipkulturhazineleriniariyor.wordpress.com
Yapı, 120-130 yılları arasında, İmparator Hadrian döneminde inşa edilmiş. Alman arkeolog Theodor Wiegand, 1903 yılında yapıyı bulmuş ve Alman kralı 2. Wilhelm'e takdim etmiş.1907-1908 yıllarında ise, 750 tonluk yapı, parça parça kaçırılmış.

Milet Pazar Yeri Kapısı ya da diğer bilinen ismiyle Agora Kapısı'nın iadesi için bir takım sivil girişimler olmuş, ancak netice hala belli değildir.



6. Beyhekim Camii Mihrabı
Konya Beyhekim Camii'nin el oyması mihrabı ve mozaikleri de kayıp kültürel mirasımız arasında yer alan eserlerden.

Bazı kaynaklara göre 1907 bazılarında ise 1899 senesinde tamamı çinilerden yapılmış mihrap, yerinden sökülerek Almanya'ya kaçırılmış.
Eser, şu anda yine Anadolu kökenli eserlerle dolu Bergama (Pergamon) Müzesi'nde bulunuyor.
7. Kapı tokmakları
Cizre Ulu Camii'nin el işçiliği örneği kapı tokmaklarının Danimarka'da olduğu biliniyor.