En çok tercih edilen şifreler açıklandı

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Virginia Tech Üniversitesi ve Dashlane'ın dünya genelinde 61 milyon çalınan hesap üzerinde yapılan araştırmalar, en çok tercih edilen şifreler arasında çok basit kombinasyonlar olduğunu belirtiyor.

Birkaç ay önce Türk kullanıcıların internette en çok tercih ettiği şifreler açıklanmış; ülkemizde ne yazık ki en fazla 123456 şifresinin tercih edildiği ortaya çıkmıştı. Siber tehditler her geçen gün artarken 'güvenlik' konusunda kullanıcıların dikkatli olması şart. Üstelik söz konusu 'şifre belirleme' olduğunda ekstra hassas davranmakta yarar var. Virginia Tech Üniversitesi ve Dashlane'ın ortak yaptığı araştırmalar, dünya genelindeki kullanıcıların da şifre belirlerken hatalar yaptığını ortaya koyuyor.

En çok kullanılan şifreler kategorik biçimde bu şekilde. İçlerinde futbol takımları da var; afili küfürler de...

Çalınan hesaplar üzerinde araştırma yapılıyor

Toplamda 61 milyon civarında çalınmış hesap üzerinde analiz yapan iki kurum, bu hesaplar arasında da Türkiye'de olduğu gibi en fazla tercih edilen şifrenin "123456" olduğunu görüyor. Üstelik benzer şekilde "qwerty" harfleri de en çok fazla tercih edilenler arasında yer alıyor.

Uzmanlar, kullanıcıların klavyedeki bitişik harf ve rakamları da çok kullandığını gösteriyor.

Güvenlik uzmanları "parola yürüyüşü" olarak isimlendirdikleri bir sistemin de epey kullanıldığını belirtiyor. Bu sistemde şifre oluştururken klavyede birbirine en yakın tuşlar kullanılıyor. Öte yandan futbol takımları, popüler markalar, film karakterleri ve küfürler de şifre belirlerken fazlasıyla tercih ediliyor.

Güvenli bir şifre nasıl oluşturulur?

Tamam; internet kullanan birçok kişi aslında kolay şifre belirlediği için güvende değil. Peki ama şifre nasıl belirlenir?

1- Farklı karakterler kullanın: Başta büyük ve küçük harf olmak üzere özel karakterlerin kullanımı şifrenin gücünü önemli bir oranda artırıyor.
2-Şifre yöneticisi kullanın: En güçlü şifreler için güvenli şifre yönetici uygulamalarına başvurun.
3- Sözlük kelimelerini kullanmayın: Sözlükte geçen kelimeleri doğrudan şifre olarak belirlemeyin, keza "sözlük saldırılarıyla" bu şifreler kolayca çözülebiliyor.