Farklı kan grubuna sahip olanlar neden birbirlerine kan veremezler?

HABER MASASI
Abone Ol

Herkesin bildiği gibi farklı kan gruplarına sahip olan insanlar birbirlerine kan veremezler. Eğer verirlerse sonuç ölümcül olabilir. Peki bu neyden kaynaklanır?

Bildiğiniz gibi 0 (sıfır), A, B, AB olmak üzere 4 farklı kan grubu vardır. Bu durum kanların alyuvarlarında bulunan aglütinojenlerin(antijen) çeşitlerinden kaynaklanır. 0 grubu kanın alyuvarlarında aglütinojen yoktur. A grubu alyuvarlarda A antijeni, B grubu alyuvarlarda B antijeni ve AB grubu alyuvarlarda ise hem A hem B aglütinojenleri bulunur. Bilim insanları, bu çeşitliliğin sebebini ise, insanların farklı bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık geliştirmek için, farklı kan gruplarına sahip olması olarak açıklıyorlar.



Kan gruplarında önemli olan bir diğer nokta ise, alyuvarlarda Rhesus faktörü adı verilen bir maddenin bulunup bulunmamasıdır. Rhesus faktörü kısaca Rh faktörü olarak bilinir. Kanda bulunup bulunmamasına göre Rh pozitif (+) ve negatif (-) olarak değerlendirilir. İnsanların yüzde 15'inde Rh faktörü olmadığı belirlenmiştir.



Bir insandan başka bir insana kan aktarılması yani transfüzyon işlemi sırasında hem kan gruplarına, hem de kan gruplarında Rh faktörünün olup olmadığı göz önünde bulundurulur. Eğer bir insanın kanında Rh faktörü yoksa ona Rh faktörlü kan verilemez. 0 grubundan kana sahip olan bir insan sadece kendi grubundan kan alabilirken, hem kendi grubuna hem de diğer tüm gruplara kan verebilir. Çünkü alyuvarlarında aglütinojen yoktur. AB grubu biri alyuvarlarında hem A hem de B aglütinojenleri barındırdığından her gruptan kan alabilir. Ancak yine aynı sebeple kendi grubu hariç diğer kan gruplarına kan veremez.