Fukuşima nükleer santraline gönderilen robotlar yüksek radyasyondan bozuldu

HABER MASASI
Abone Ol

Fukuşima'yı temizlemek için gönderilen robotlar yüksek radyasyona dayanamadı.

Çernobil'den sonra yaşanan en kötü nükleer felaket olan Fukuşima'yı temizlemekle görevli Japon şirketi, araştırmaların yüksek derecede radyasyon seviyesi yüzünden başarısız olduğunu itiraf etti. 2011'de Fukuşima'daki nükleer erime, yaklaşık 18.000 kişinin ölümüne neden olan deprem ve tsunami tarafından tetiklendi. Fabrikanın yakınında yaşayan en az 100.000 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yerinden edilen nüfusta yüksek oranda zihinsel sağlık sorunları ve travma sonrası stres bozukluğu görüldü.


Olay sırasında yaklaşık 600 ton zehirli yakıtın reaktörden sızdırılmış olabileceği tahmin edilmektedir. Alanın yönetimini denetleyen Tokyo Elektrik Şirketi (Tepco), temizlemenin ciddi anlamda başlamadan önce sızıntının yerinin ve boyutunun tespit edilmesi gerektiğini söyledi.


Alandaki radyasyon seviyeleri, insanın hayatta kalamayacağı kadar yüksekte olduğu için mühendisler hasarın ölçeğini araştırmak üzere kameraların takılı olduğu "akrep" robotları kullanıyor. Toshiba tarafından yüksek radyasyon seviyelerine dayanması için tasarlanan bir robotun beklenenden beş kat daha hızlı öldüğü için başarısız oldu.


Robotun 73 sieverts radyasyonla baş edebileceği düşünülüyordu, ancak son ölçümle bölgedeki radyasyon seviyesi son zamanlarda 530 sieverts olarak kaydedildi. Tek bir sieverts dozu radyasyon rahatsızlığı ve bulantıya neden olabilir; 5 sieverts bir ay içinde maruz kalanların yarısını, 10 sieverts ise insanı bir hafta içinde öldürecek kadar etkilidir.

Japon Ticaret Bakanlığı Aralık ayında, felaketin toplam maliyetinin yaklaşık 142 milyar pound olduğunu tahmin ediyor.