G7 Liderler Zirvesi 2023 başladı: Japonya'da bir araya geldiler

HABER MASASI
Abone Ol

G7 liderleri Japonya’nın Hiroşima kentindeki zirvede bir araya geldi. Üç günlük zirvenin ana gündem maddeleri ise Rusya-Ukrayna Savaşı, Moskova'ya yönelik yaptırımlar ile enerji fiyatları ve güvenliği, Çin ve yüksek enflasyon olacak.

Japonya'da gözler, ülkenin güneybatısındaki Hiroşima'da 3 gün sürecek G7 Zirvesi'ne çevrildi.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun ev sahipliğindeki zirveye ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Kanada ve İtalya liderleri katılıyor.

21 Mayıs'a dek sürecek zirveye G7 ülkelerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB), Endonezya, Hindistan, Güney Kore, Avustralya ve Vietnam davetli.

Ev sahibi Japon Başbakan ile eşi Kişida Yuko, misafir devlet ve hükümet başkanlarını, Hiroşima Barış Anıtı Müzesi önünde karşıladı.

1945'te atılan atom bombası dönemine ait 100 bini aşkın eser ve kalıntıların sergilendiği müze, G7 liderlerinin toplu şekilde ilk ziyaretine sahne oldu.

Kişida çiftinin eşliğinde, ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden dahil konuk liderler ve eşleri tarihi müze ile yerleşkeyi gezdi.

Ziyaret sonrası liderler, yerleşkede, atom bombası kurbanları için inşa edilen anıt mezara yürüdü ve çiçek çelenkleri koydu.

Biden, 1945'teki atom bombası saldırısı sonrası Hiroşima'ya gelen görevdeki ikinci ABD Başkanı oldu. Barack Obama, 2016'da Hiroşima'yı ziyaret etmişti.

Küresel siyasi ve ekonomik sorunların çözümünde önemli uluslararası platformlardan biri sayılan G7 Liderler Zirvesi, Grand Prince Hiroshima Hotel'de gerçekleştirilecek.

ABD, 1945 yılının 6 Ağustos'unda Hiroşima'ya, 9 Ağustos'unda Nagazaki'ye attığı atom bombalarıyla 210 bine yakın kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Japonya sahaya mı iniyor?
Savaşta olan iki büyük ülkenin uzun yıllardır hiç çatışmaya girmediğini ama savaşın devam ettiğini biliyor muydunuz?

Evet yanlış duymadınız, bu iki ülke resmen savaşta ancak askeri operasyon düzenlemiyor. Bu ülkeler Rusya ve Japonya.

Japonya Başbakanı Kişida'nın Hindistan ziyareti sonrası ülkesine dönmesi beklenirken ani bir kararla Kiev'e iniş yaptı. Bu kararının arkasındaki sebep kamuoyunda tartışılıyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin üzerinden 1.5 sene geçti. Ancak gerilimin yakın zamanda çözüme ulaşması beklenmiyor. Bu sebepten dolayı süreç uzadıkça diğer devletler de konuya müdahil oluyor.

Uzun süredir devam eden çatışmalar sebebiyle Rusya ve Ukrayna oldukça yıprandı. Putin'in üstündeki seçim baskısı da her gün artıyor.

Başarısız operasyonlar sonucu önemli isimleri medyanın önünde azarladığı anlar hafızalarımızdaki yerini tutuyor.

Süreç ne kadar devam edecek? Rusya-Ukrayna Savaşı nasıl çözüme ulaşacak? Bu videomuzda taraflar arası ilişkilere ve tarafların Rusya - Ukrayna Krizi'ne yaklaşımlarını ele alacağız.

Tahıl Koridoru Anlaşması iki ay daha uzatıldı
Jurnal.ist