Garip ve ürkütücü canlının sırrı çözüldü

HABER MASASI
Abone Ol

Bir gözü diğerinden çok daha büyük olan ve tarihte ilk kez rastlanan kalamarın sırrı deniz biyoloğu Katie Thomas tarafından çözüldü.

Balıkçılar tarafından bulunan kalamarın birbiriyle uyuşmayan tuhaf gözleri biyologları çok şaşırtmıştı. Sol gözü devasa boyutlarda ve sarı bir renge sahipti. Diğer gözü ise daha küçük ve berraktı. Duke Üniversitesi'nden biyolog Katie Thomas bu tuhaf canlı hakkında yeni bir araştırmaya öncülük ettiğini açıkladı.

Thomas yaptığı açıklamada; "Onlar garip ve tuhaf görünümlü; göz bebeklerinde ne gibi bir deformasyon olduğunu doğal olarak merak ediyorsunuz." ifadelerini kullandı. 1970'lerde bu tuhaf canlı hakkında araştırmalar yapan Kalamar biyolojisti Richard Young, büyük gözün güneş ışığını algıladığını ve bu sayede kalamarın ucunun üst tarafta yüzmesine yardımcı olduğunu öne sürmüştü. Ancak garip olan şey ise, bu kalamarın suyun genellikle 1000-3000 metre derinliğinde yüzmeyi tercih etmesiydi.



KATİE THOMAS KALAMARIN SIRRINI TAM OLARAK AÇIKLADI
Duke Üniversitesi'nden deniz biyoloğu Katie Thomas 13 Şubat'ta "These Beautiful Creatures Spend Their Entire Lives in Darkness" adıyla yayınladığı makalede "Büyük bir göz daha hassastır ve bu da fotoğraf makinenizdeki büyük bir diyafram açıklığı gibidir." ifadelerini kullandı. Güneş ışığının tek yönlü olduğu için yatay ya da aşağı bakan bir gözü rahatsız etmeyeceğini belirten Katie Thomas, "aşağı doğru bakan bir göz ve yukarıya bakan başka bir göz söz konusu" açıklamasında bulundu.

Ayrıca Katie Thomas, aşağı bakan gözün, kalamarın aşağıda bulunan biyolüminesan yaratıkları ve karanlıkta gizlenen ürkütücü yırtıcıları daha çabuk fark etmesine yardımcı olacağını belirtti.