Gazeteci Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasının 5 maddede özeti

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Geçtiğimiz Salı günü Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na resmi evrak işlemleri için giden ve bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Suudi Arabistanlı Cemal Kaşıkçı'dan hala haber yok. Gizemini koruyan olayda Türkiye, gazetecinin Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda olduğunu söylerken, Suudili yetkililer haberlerinin olmadığını iddia ediyor. Ortadan kaybolan Kaşıkçı olayının 5 maddede özeti...

2 Ekim günü Suudi Arabistan Konsolosluğu'na resmi evrak işlemleri için giren ve bir daha haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan haber alınamıyor. Gizemli bir hal alan olayı 5 maddede özetliyoruz.

Kaşıkçı’nın Suudi hanedanına muhalif olduğu biliniyordu

Suudi Arabistan’daki iktidar değişikliğinden önce ülkesinde oldukça güçlü olan Kaşıkçı’nın Suudi Prens Bin Selman’ı eleştirdiği ve hakkında tutuklama kararı olduğu fakat bu kararın feshedildiği biliniyor. Serbest bırakılan Kaşıkçı, ülkesini terk etti ve Türkiye, ABD, İngiltere arasında yaşamaya başladı. Uluslararası üne sahip olan Cemal Kaşıkçı, ABD’nin güçlü gazetelerinden Washington Post’ta yazıyordu.

Kaşıkçı'nın nişanlısı H.A'nın konsolosluk önünde bekleyişi devam ediyor.

Cemal Kaşıkçı’ya ne oldu?

Bir süredir ABD’de yaşayan Cemal Kaşıkçı, evlenmek için İstanbul’a geliyor ve nikah evrakları için geçtiğimiz Salı günü öğlen saatlerinde nişanlısıyla birlikte saat 13.00’te İstanbul Levent’teki Suudi Arabistan konsolosluk binasının önüne gidiyor.

Binaya nişanlısıyla gelen Kaşıkçı, içeri girmeden önce nişanlısı H.A'ya saat 16.00’ya kadar çıkmaması halinde konuyu hemen AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ve Türk Arap Medya Derneği’ne haber vermesini tembihliyor.

Suudi Arabistan Konsolosluğu'nun önü bugünlerde oldukça hareketli görüntüler veriyor.

H.A. Kaşıkçı’nın verdiği saatte dışarı çıkmaması üzerine durumu kendisine verilen isimlere bildiriyor. Konsolosluk görevlilerine neden hala çıkmadığını soruyor ve aldığı cevap; “O zaten çıkmış, burada beklemenize gerek yok” oluyor.

Suudi Arabistan ne diyor?

  • Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki temsilciliğinden Suudi Haber Ajansı aracılığıyla bir açıklama yapıldı, "Diplomatlarımız, Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk binasını terk ettikten sonra kayboluşunun koşullarını araştırmak için yerel Türk yetkililerle birlikte çalışıyor" denildi.

Suudi Arabistan Konsolosluğu

Türk Arap Medya Derneği konuya ilişkin ne diyor?

Türk Arap Medya Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, Cemal Kaşıkçı'nın gazetecilik, yazarlık ve köşe yazarlığı yaptığı, bir dönem Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulunduğu aktarıldı. Açıklamada, Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine büyük katkılarda bulunan ve Ortadoğu'nun en etkin gazetecilerinden biri olarak bilinen Kaşıkçı'nın geçmişte bir dönem İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptığı bilgisi verildi.

Suudi Arabistanlı Cemal Kaşıkçı, Londra Middle East Monitor tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşmuştu.

Yaşanan son gelişmelerin ardından ülkesinden ayrılma kararı vererek Washington'da yaşamaya başlayan Kaşıkçı'nın Washington Post gazetesinde düzenli olarak yazdığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın bugün saat 13.00 sularında girmiş olduğu Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu binasından henüz çıkamamış olmasını endişe ile izliyoruz. Özgür bir Suudi vatandaşı olarak ayak bastığı İstanbul'da bir süreden beridir bulunan Kaşıkçı'dan henüz bir haber alınamaması, Suudi Arabistan'da son dönemde gelişen insan hakları ihlalleri çerçevesinde Türk ve dünya medyasında derin bir endişe yaratmıştır."

Gazetecilerin Suudi Arabistan Konsolosluğu'nun önündeki bekleyişi sürüyor.

  • Konuya ilişkin izahat vermesi için Suudi Arabistan Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Washington Post'tan dikkati çeken sayfa!

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın gazetesindeki köşesi boş bırakıldı. Washington Post'un internet sitesinde de yazarın köşesine girildiğinde okuyucuyu beyaz bir sayfa karşılıyor.

'Eksik Bir Ses'

Yazılarının yayınlandığı Washington Post gazetesi bugünkü baskısında Kaşıkçı'nın köşesini boş bıraktı. Köşe için 'Eksik Bir Ses' başlığı kullanıldı.

Washington Post'un internet sayfasının altında yer alan editör notunda, "Cemal Kaşıkçı bir Suudi gazeteci ve yazar ve aynı zamanda Washington Post Küresel Fikirler için yazan bir köşe yazarı. Kaşıkçı'nın sözleri yukarıdaki boşlukta yer almalıydı ancak Salı öğleden sonra rutin bir konsolosluk işlemi için İstanbul'daki Suudi konsolosluğuna girdikten sonra kendisinden haber alınamadı" ifadelerine yer verildi.

Cemal Kaşıkçı'nın Washington Post'ta yer alan köşesi boş bırakıldı.

Gün gün neler yaşandı?

28 Eylül 2018

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önünde bekleyen Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı H.A. yaptığı açıklamada, Kaşıkçı'yla birlikte 28 Eylül 2018 Cuma günü Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na gittiklerini açıkladı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın serbest bırakılması için protesto düzenlendi.

1 Ekim 2018

Konsoloslukta evraklar hazırlanmadığı gerekçesiyle haftaya gelmelerinin söylendiğini anlatan H.A, Kaşıkçı'nın konsolosluktan çıktığını, o akşam Londra'ya gittiğini ve 1 Ekim 2018’de İstanbul'a döndüğünü dile getirdi.

2 Ekim 2018

Kaşıkçı, İstanbul'a döndükten sonra bilgi almak için konsolosluğu aradı ve yetkililerin "gelin, evrakları hazırlıyoruz" diye bilgi vermesi üzerine 2 Ekim 2018 saat 13.30'da nişanlısı H.A. ile yeniden konsolosluğa gitti.

Olay gününü nişanlısı anlattı:

Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı H.A., "Bana telefonları verdi, 'Ben gireceğim, evraklarımı alıp çıkacağım. Bir şey olursa da hemen (AK Parti Genel Başkan Danışmanı) Yasin Aktay ve Türk Arap Medya Derneği'ne haber verirsin' dedi. İçeri girdi, birkaç saat haber gelmeyince 16.00 gibi Yasin Aktay'a, ardından Türk Arap Medya Derneği'ne haber verdim. Şu ana kadar kendisinden haber yok. Henüz bir gelişme yok. Konsolosluktan birileri bana, saat 18.00 civarı kapı önünde 'O zaten çıkmış, burada beklemenize gerek yok' dedi." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde düzenlenen protestolarda Cemal Kaşıkçı'nın posterleri açıldı.

3 Ekim 2018

Meslektaşlarının durumu hakkında bilgi alamadıklarını belirten Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, "Dün saat 13.30’da konsolosluğa giriyor, resmi evraklarını almak için. Bu saate kadar henüz içeriden çıkmadı. Cemal Kaşıkçı, Orta Doğu ve Arap dünyasında tanınmış bir gazetecidir. Kendileri bizim yakın dostumuzdur. Biz burada onun çıkmasını bekliyoruz. Onu burada Suudi yetkililerin tuttuğunu biliyoruz. Arkadaşımızın derhal salıverilmesini istiyoruz. Suudi yetkililerden bir açıklama da alamıyoruz. Suudi Arabistan'da yaşanan kral değişimi ile birlikte Cemal bey de tutuklanan insanlar arasındaydı. Ancak ilk bırakılanlardan biri oldu. Cemal bey de artık burada yaşamak yerine Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşti. Buraya gelirken de 'herhangi bir Suudi yetkiliye gitmem sıkıntı oluşturur mu?' diye sormuştu. Sorun olmaz dedik.’’ açıklaması yaptı.

4 Ekim 2018

Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, Cemal Kaşıkçı için ortada endişe verici bir durum olduğunu söyledi. Kışlakçı, "Suudi Arabistan'ındünyanın farklı yerlerinde bazı muhalifleri kaçırdığı ortada. Birkaç ay önce İsviçre'den birilerini kaçırdılar. Hatta kaçırdıkları bazı kişilerin sonradan ölü olarak bulundukları da ortaya çıktı. Bunu unutmamak lazım. Londra'dan kaçırdılar, Paris'ten ve en son birkaç ay önce İsviçre'den kaçırmışlardı. Bunun ötesi bu tarz endişeleri ortaya çıkarıyor. Umarız böyle bir şey yoktur. Suudi yetkililerin en kısa zamanda kendisini salıvermesini bekliyoruz" dedi.

Kaşıkçı'nın nişanlısının konsolosluk önündeki bekleyişi sürüyor.

  • Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu, Kaşıkçının binadan çıktıktan sonra kaybolduğunu ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için Türk yetkililerle temasta olduklarını bildirdi.

Suudi Arabistan Krallığı'nın İstanbul Başkonsolosluğu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan açıklama yaptı.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu, Suudi Arabistan Krallığı vatandaşı Cemal Kaşıkçı'nın, İstanbul Başkonsolosluk binasından çıktıktan sonra ortadan kaybolduğuna dair basın yayın organlarında yer alan haberleri takip ettiğini ve Kaşıkçı'nın Başkonsolosluk binasından çıktıktan sonra kaybolma şartlarına ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılması için kardeş yerel Türk yetkili mercileri ile koordinasyon ve takip içerisindeyiz."

Ünlü Suudi gazeteci, İstanbul'da 'kayboldu'
Mecra