Geçtiğimiz 5 günde dünyayı sarsan 5 büyük olay

ABDÜLKERİM ARSLAN
Abone Ol

Dünya son dönemde askeri, insani ve diplomatik gelişmelerin zor bir süreçten geçtiği, tansiyonu en yüksek haftalardan birini geride bıraktı. Esed rejiminin kimyasal silahla onlarca insanı katletmesi, ABD'nin Suriye'yi vurması ve terör saldırıları...

Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki İdlip'e yapılan kimyasal saldırıyla birlikte ABD'nin Esed rejimini ilk kez vurması geçtiğimiz haftanın gündemi belirlerken, St. Petersburg ve Stockholm'de düzenlenen terör saldırıları dikkat çekti.

0. 3 Nisan Pazartesi: Rusya'nın St. Petersburg metrosundan iki ayrı patlama meydana geldi, 14 kişi öldü 50'ye yakın kişi yaralandı.

Dünya, haftaya St. Petersburg metrosundan gelen patlama haberiyle başladı. St. Petersburg metrosuna yönelik düzenlenen intihar saldırısında 14 kişi hayatını kaybetti, 50'ye yakın kişi yaralandı. Aynı günün akşamında, teröristler Rusya'nın Astrahan bölgesinde bir polis aracını tarayarak iki polisin ölümüne neden oldu.

0. 4 Nisan Salı: Esed rejimi İdlip'i kimyasal silahla vurdu, 20'si çocuk 100'den fazla kişi hayatını kaybetti.

St. Petersburg'daki saldırının yankıları henüz sürerken, İdlib'de yaşanan katliam dünyanın gözünü bir kez daha Suriye'ye çevirdi. Suriye'nin İdlib kentine düzenlenen kimyasal saldırıda 20'si çocuk 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. Saldırının ardından ABD, Esed rejimini saldırıdan sorumlu tutarken, rejim ve Rusya bu iddiaları yalanladı.

0. 5 Nisan Çarşamba: Kuzey Kore yeni bir füze denemesi yaptı. ABD hem Kuzey Kore'ye hem de İdlip'teki kimyasal saldırıdan dolayı Esed rejimine tepki gösterdi.

Uzun süredir ABD'nin gündeminde olan ve Başkan Donald Trump tarafından 'en ciddi tehdit' olarak değerlendirilen Kuzey Kore yeni bir füze denemesi yaptı.  Füze denemesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "ABD, Kuzey Kore hakkında yeterince konuştu. Daha fazla yorum yapmayacağız." ifadeleriyle 'askeri müdahale' sinyalleri verdi. ABD'nin askeri müdahale sinyali verdiği tek ülke Kuzey Kore değildi. İdlib'de gerçekleşen kimyasal saldırının ardından ABD Başkanı Trump, "Suriye'deki saldırıya karşı harekete geçme sorumluluğum var. Yapılanlar benim için kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

0. 6 Nisan Perşembe: ABD'den kimyasal vahşete karşı açıklamalar ardı ardına geldi. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson "Esed'e gereken yanıtı vereceğiz" dedi ve...
0. 7 Nisan Cuma: ABD ilk kez Esed rejimini doğrudan vurdu.

Pentagon, Suriye rejimine ait Şayrat hava üssünün Akdeniz'deki ABD donanmasına ait gemilerden fırlatılan 59 Tomahawk füzesiyle vurulduğunu duyurdu. Şeyrat'a düzenlenen saldırının ardından Rusya, saldırının uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyledi ve ABD ile Suriye üzerindeki hava trafiğini düzenlemek için yapılan işbirliğinin sona erdirildiğini açıkladı. ABD cephesi ise Esed rejimine gereken mesajın verildiğini ve kırmızı çizgilerin geçilmemesi gerektiği yönünde açıklamalar yaptı. 

0.

(ABD tarafından vurulan Esed rejiminin kontrolündeki hava üssü)

0. ABD'nin saldırısı konuşulurken gözler İsveç'e çevrildi. Başkent Stockholm'de bir kamyon trafiğe kapalı bir yolda yayaların üzerine sürdü, 4 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

Kaynak: Habertürk