Gelecekte milyonlarca insanın ölümüne sebep olabilecek antibiyotiklerin farkındalık günü: 18 Kasım

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü, halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile her yıl 18 Kasım'da kutlanıyor.

Aşırı antibiyotik kullanımı ve ilaç bağımlılığı, yakın gelecekte çok sayıda insanın ölümüne neden olacağa benziyor. Antibiyotikler, ancak akılcı kullanıldığında dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurup gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesini devam ettirebilir.


Uzmanlar uyarıyor: Antibiyotik tüketimi azalacak
Hayat

Topluma bu bilinci kazandırmak adına her yıl 18 Kasım'da organize olan yetkililer, bundan sonraki yıllarda 14-21 Kasım tarihleri arasında, yani 1 hafta boyunca antibiyotik kullanımına farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Size bakterilerin antibiyotiğe direnç gösterdiği bir dönemden sesleniyorum: Her hastalıkta antibiyotiğe sığınmayın
Hayat

Kapınızı çalmadan tedbirinizi alın! Grip nasıl önlenir?
Hayat

0. Uzmanlar uyarıyor: “Mecbur kalmadıkça kullanmayın.”
Uzmanlar, mecbur kalınmadıkça antibiyotik kullanımına son verilmesi gerektiğini söylüyor.
0. Solunum yolu hastalıklarında antibiyotik kullanmayın
Genellikle üst solunum yolu hastalıklarında antibiyotik kullanımı da oldukça yanlış. Solunum hastalıklarına virüsler neden olur ve bu durumda antibiyotik kullanılmaz; çünkü antibiyotik sadece bakterileri öldürür.
0. İki reçeteden biri antibiyotik
Türkiye antibiyotiklerin en çok tüketildiği Avrupa ülkesi ve özellikle bazı illerinde iki reçeteden birinde antibiyotik yazılıyor.
0. 14 – 21 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Haftası
Yetkililer, artık yalnızca 18 Kasım değil, 14-21 Kasım arasının "Avrupa Antibiyotik Farkındalık Haftası" olarak kutlanacağını kaydederek antibiyotik konusunda farkındalık yaratılması gerektiğini vurguluyor.
0. Antibiyotik bağımlılığı öldürür
Antibiyotikler, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan birçok önemli ilaç, penisilin ve çok sayıda ilaç ölümcül hastalıkları azalttı; milyonlarca insanın hayatı kurtarıldı. Ancak günümüzde gelinen nokta, “Antibiyotik bağımlılığı.”
0. Yakın gelecekte milyonlarca insanı öldürecek
Uzmanlar, sıradan enfeksiyonları bile antibiyotikle tedavi edemez durumda olduklarını ve gelecek yıllarda milyonlarca insanın bu yüzden ölebileceği konusunda dikkat çekiyor.
0. Birincil tehlike “Antibiyotik”
Araştırmalar gösteriyor ki, antibiyotik direnci halk sağlığı için birincil tehdit haline gelmiş durumda.