Bugüne kadar varlığı bilinmiyordu: Dünya'ya en uzak galaksi keşfedildi

HABER MASASI
Abone Ol

Gökbilimcilerin keşfettiği galaksi, Dünya'dan yaklaşık 13,5 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Keşfedilen galaksiye bilim insanları "HD1" adını verdi. Keşfedilen galaksinin Dünya'ya en uzak galaksi olduğu belirtildi. "HD1" olarak adlandırılan galaksinin detaylı çalışmaları "The Astrophysical Journal" dergisinde yayımladı.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinden astrofizikçi Fabio Pacucci, "Bu kadar uzaktaki bir varlığın doğasıyla ilgili soruları cevaplamak zor olabilir." şeklinde bir değerlendirmede bulundu. Science Alert sitesinin haberine göre, galaksiden yayılan ultraviyole dalgaların son derece parlak olduğunu belirten bilim insanları, bu kadar çok ışığı yılda 100’den fazla yıldızın üretmiş olabileceğini ve bu rakamın da evrenin erken dönemlerindeki bir galaksi için beklenenden 10 kat fazla olduğunu söyledi. Pacucci, bu durumun evrende oluşan ilk yıldızların, modern yıldızlara kıyasla daha büyük, daha parlak ve daha sıcak olmasından kaynaklanabileceğini de sözlerine ekledi.

Yaklaşık 1200 saatlik gözlem sonucunda keşfedildi

Bilim insanları, HD1 galaksisini evrenin başlangıcındaki galaksilere ışık tutmak için yürütülen çalışma kapsamında, 4 farklı kızılötesi teleskop kullanılarak yapılan 1200 saatlik gözlem sonucunda keşfetti.

Galaksi 13,5 milyar ışık yılı uzaklıkta

Tokyo Üniversitesinden gökbilimci Yuichi Harikane, galaksinin kırmızı renginin onun ne kadar uzakta olduğunu gösterdiğini söyleyerek, "HD1’in kırmızı rengi, 13,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiden beklenen özellikleri şaşırtıcı derecede iyi karşılıyor ve onu bulduğumda tüylerim diken diken oldu." dedi. Yuichi, 700 binden fazla gök cismi arasından HD1’i bulmanın oldukça zor olduğunu da belirtti.

Araştırma ekibi, keşiflerini açıkladıkları çalışmayı The Astrophysical Journal dergisinde yayımladı.