GÖKTÜRK-1 bugün fırlatılıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak GÖKTÜRK-1 uydusunun fırlatılması için geri sayım başladı. Uydu fırlatma işlemi Türkiye saati ile 16.51'de gerçekleştirilecek.

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak GÖKTÜRK-1 uydusunun fırlatılması için son saatlere girildi.
TSK, hedefleri artık daha kolay tespit edecek: Göktürk-1 uydusu fırlatılıyor
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Türk Hava Kuvvetlerinin geleceğe yönelik önemli projelerinden biri olan GÖKTÜRK-1'in Vega roketiyle fırlatılmak üzere hazır olduğu belirtildi.

Fransız Guyanası'ndaki Spaceport'dan yönetilecek sekizinci Vega hafif-yük fırlatma aracının kurulumunun tamamlandığı belirtilen açıklamada, GÖKTÜRK-1 optik uydusunun bugün gerçekleşecek olan güneş eş zamanlı yörünge faaliyeti için hazırlanarak yerleştirildiği duyuruldu.

Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İtalyan Telespazio şirketi arasında 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalanan GÖKTÜRK-1 projesi tamamlandı. GÖKTÜRK-1 uydusu, bugün saat 16.51'de Fransız Guyanası'nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezinden uzaya fırlatılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde düzenlenecek törende, fırlatma anı canlı izlenebilecek. Göktürk 1 Uydusu Faaliyete Alma Töreni'ne katılacak Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Francisco Gonzalez ile Leonardo/Finmeccanica şirketinin Ceo'su Mauro Moretti ile ayrı ayrı görüşecek.
Uydu, coğrafi kısıtlama olmadan istihbarat amaçlı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine yüksek çözünürlüklü görüntü sağlayacak. 90 dakika içerisinde dünya çevresinde bir tur atacak olan Göktürk-1'in yılda 60 binden fazla görüntü toplaması bekleniyor.

İlk sinyal fırlatmanın ardından 68. dakikada alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde TUSAŞ Akıncı tesislerinde düzenlenecek törende fırlatma anı canlı izlenebilecek. Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak olan uydu, fırlatmanın ardından 57. dakikada roketten ayrılacak, 59. dakikada güneş panellerini açacak. Uydudan ilk sinyal, fırlatmanın ardından 68. dakikada alınacak.

Dünyadaki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.

GÖKTÜRK-1'in fırlatılmasını buraya tıkladığınızda karşınıza çıkan YouTube sayfasından izleyebilirsiniz.