Google'dan inanılmaz tasarım: Bir bakışta tablet, bir bakışta laptop

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Tam ortasından ikiye bölünebilme özelliği taşıyan cihaz, parçaları birbirinden tamamen bağımsız durumdayken tablet modunda, bir araya getirildiğinde ise laptop modunda kullanılabiliyor. Google, bu cihazıyla birlikte ciddi bir tasarım yeniliğine imza atmış denilebilir.

Google, firma politikası olarak birçok konuda iyi olsa da 'radikal ürün tasarımı' bu konular arasında yer almıyor. Teknolojinin tüm imkanlarına sahip olan Google, iyi olduğu alanlara radikal ürün tasarımını da eklemek üzere. Google'ın bu çalışmalarını artırışı 2016 yılında ilginçliğin sınırlarında dolaşan çift ekranlı cihazıyla başlamıştı demek de mümkün. Google'ın şimdiki patent hamlesi, tam ortadan ikiye ayrılabilen bir dizüstü bilgisayardan ibaret. Ayrıldığında hem alt yarısı hem de üst yarısı birbiriyle alakasız tablet cihazı gibi çalışma özelliğine sahip olabiliyor. Bir araya getirildiğinde ise bu iki tablet bir dizüstü bilgisayar işlevi gösterebiliyor. Bu durumda üst bölüm, birbirinden tamamen farklı fonksiyonların yanında aynı zamanda dokunmatik ekranlı klavye gibi de çalışabiliyor.

Google'ın yeni cihazının 'taslak görüntüleri' bu şekilde karşımıza çıkıyor.

Google'ın bu tasarımını gerçekleştirmek için ciddi bir çalışma içerisine girdiği söylenebilir. Zira cihazın bağımsız parçalar olarak çalışabilmesi için her donanımdan iki farklı parçaya ihtiyaç duyduğu gerçeği karşımızda. Yani iki farklı işlemci, iki farklı grafik kartı, ayrı ayrı RAM'ler, kullanıcı ara yüzü modellemeleri, sensörler, network donanımı ve güç modülleri. Bunların tamamı, cihazın çok sayıda farklı cihazdan daha pahalı olması doğal sonucunu da beraberinde getiriyor.

Google, özellikle tablet konusunda iddialı duruma gelmeye çalışıyor.

Google'ın patent açıklaması ne diyor?

Google, patent açıklamasında ifade ettiğine göre cihaz bir araya getirildiğinde, her iki kasa içerisinde yer alan kaynakları ve işlemci gücünü paylaşarak parçaların birbirinden bağımsız oldukları esnadaki çalışma sisteminden ve performansından daha güçlü ve sağlam bir cihaza dönüştüğü ifade ediliyor.

Google'ın bu projesinin pratiğe nasıl aktarılacağı henüz bilinmese de oldukça tatmin edici bir fikir olduğu söylenebilir...

Google deyip geçme: 'Bunları biliyor olamazsınız'
Teknoloji