Güvenli Bölge: Barış Pınarı Harekatı yeniden başlayacak mı?

HABER MASASI
Abone Ol

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'de Türkiye'nin ve dünyanın gündem maddeleri enine boyuna masaya yatırıldı. Anlık sorulara anlık cevaplar verilen interaktif program Güvenli Bölge, İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın ortak sunumuyla sizlerle...

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın samimi sunumuyla Güvenli Bölge'nin bu bölümde Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin detaylar konuşuldu. İşte "Barış Pınarı Harekatı yeniden başlayacak mı?" sorusuna cevap aranan Güvenli Bölge'de konuşulanlar...

"Barış Pınarı Harekatı 2 yükleniyor"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD ve Rusya'ya bir hatırlatmada çağrıda bulunmuştu. "Gerekli şartlar yerine getirilmezse Barış Pınarı Harekatı'nı yeniden başlatırız." diye açıklamıştı. Bu açıklama için Mete Yarar, bu açıklama bir kaç defa tekrarlandı. Daha önce tonu daha düşük olarak yapıldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan bu açıklama yapılması işin uluslararası boyutunun lanse edilmesi anlamında çok önemli. Şuanda gördüğümüz kadarıyla Barış Pınarı Harekatı 2 yüklemesi yapılıyor."

"Harekat tek bir alanda olmayacak"

Bu harekat ne tarafa olacak hep beraber göreceğiz. Tek bir alanda olacağını düşünmüyorum genişleyerek devam edeceğini düşünüyorum. Rasulayn ve Tel Abyad hattında genişleyerek devam edecek. Bölge halkının geriye döneceği alanın büyüklüğünü artıracak. Harekat iki kapsamlıydı birincisi PKK/PYD'nin sınırlarımızın ötesine gönderilmesi ikincisi ise sivil halkın yerine dönmesiydi. Harekat daha noktasal ÖSO işinin kolaylaştıracak türden olacak." şeklinde ifade etti.

Hangi gücü istersiniz?

Haseke ve Rakka'da Gallup tarafından yapılan anketteki Hangi gücü istersiniz? sorusuna yüzde 55 ile Türkiye'nin çıkmasına ilişkin Mete Yarar "Birçok yerde bende anketler yaptım. Hangi ülkeye gitmek istersiniz? diye sorduğumda Türkiye cevabını aldım. Türkiye'ye geçmek istiyorsanız neden? diye de sordum.Adalet,can güvenliğinin sağlanacak olması nedeniyle olduğu söylendi.Suriye'de, Afganistan'da,Lübnan'a da sorsanız aynı cevabı alacaksınız. Kosova'ya da sorsanız Türkiye cevabını alırsınız."dedi.

Fırat Kalkanı Harekatı başlamasaydı 15 Temmuz devam ederdi

Mete Yarar Türkiye'ye karşı yapılan saldırılara karşı Türkiye'nin göstermiş olduğu tutumunun doğruluğuna bu sözlerle değindi. "15 Temmuz sonrası Fırat Kalkanı Harekatı başlatmasaydı 15 Temmuz devam ederdi. Kuşatmayı yarmadan sorunları çözemezsin" dedi.

Türkiye, Libya'da Kaddafi'yi Mısır'da Mursi'yi neden kurtaramadı?

Libya'da Kaddafi'yi Mısır'da Mursi'yi neden kurtaramadık? Katar Emir'i neden kurtarabildik? sorularına ilişkin Mete Yarar "15 Temmuz sonrası Türkiye kuşatmaya direnen bir hal aldı. Onlar 2016 öncesinde olmuştu.Türkiye önce kendi içini temizledi sonra çevresini temizliyor. Libya, Katar ve Somali gibi ülkeler Türkiye için önemli. Türkiye yakın ilişkiler içinde olduğu ülkelerin ayakta durması için elinden geleni yapıyor."cevabını verdi.

Sürü İHA'lar

Sürü İHA'ların videosu ile ilgili Mete Yarar "Türkiye robotik anlamda iyi bir noktaya geldi. Bu kamikaze droneları bunları TİHA'lar kullanacak. Operasyonların vazgeçilmez bir parçası olacak. Bu yapılanlar Türk savunma sanayisini iyi yerlere taşımaktadır."dedi.