Güvenli Bölge: Barış Pınarı Harekatı’nda yeni aşama

DUYGU GÖKTÜRK
Abone Ol

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'de Türkiye'nin ve dünyanın gündemindeki 'Barış Pınarı Harekatı’nda yeni aşama' başlığı enine boyuna masaya yatırılacak. Anlık sorulara anlık cevaplar verilen interaktif program Güvenli Bölge, İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın ortak sunumuyla sizlerle...

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın sunumuyla Güvenli Bölge, bu hafta 'Barış Pınarı Harekatı’nda yeni aşama' başlığıyla izleyicilerle buluştu.

"Rusya ve ABD'ye bu süreyi veren tek ülke Türkiye"

Güvenli Bölge, Suriye'de ABD'ye 120 saat, Rusya'ya ise verilen 150 saat ile başladı. İsmail Halis Türkiye'nin, Rusya ve ABD'ye bu süreyi veren tek ülke olduğunun altını çizdi. Mete Yarar ise, yapılan mutabakatlarla, Türkiye'nin ABD ile eşit ortak konumuna geldiğini, Rusya ile yapılan anlaşma ile ise Türkiye'nin bölgede bir oyunu bozduğunun üzerinde durdu.

"A planlarını rafa kaldırmak zorunda kaldılar"

Mete Yarar, Türkiye'nin Suriye'de PKK/PYD üzerinden planladığı A planı olan oyunu bozduğunu söyleyerek, ABD'nin 6 yıllık emeğinin boşa gittiği başlığını atan gazeteyi eleştirdi. Mete Yarar "Tel Rıfat en çok şehit verdiğimiz yer. Bu nedenle Tel Rıfat çok önemli. Cumhurbaşkanı görüşmelerde, şehit verdiğimiz konusu üzerinde mutlaka durmuştur" dedi.

"En büyük cevaplar bu tüneller"

Yarar sözlerine, "PYD bize zarar vermiyor diyenlere en büyük cevap yanı başımıza, sınırımıza dayanmış kilometrelerce kazılan bu tünellerdir. Yer üstüne değil, yer altına odaklanmışlar. Bu da çok daha büyük bir hazırlık içinde olduklarını gösteriyor" şeklinde devam etti.

"Türkiye'de bir şey yapmayı planlamasalar, bu kadar yerin altına inmezler"

Mete Yarar, "Ne yapacaklardı ki bu kilometrelerce uzunluktaki tünelleri kazdılar ve büyük bir meblayı yerin altına gömdüler. Bu tekniği Hamas'tan öğrenenler onlara öğretti. Bunlar Türkiye'de bir şey yapmayı planlamasalar, bu kadar yerin altına inmezler" dedi.

İsmail Halis ise "Bu tüneller bir terör örgütünün yalnız başına yapabileceği tüneller değil" diyerek, PKK/PYD terör örgütünün arkasındaki güçlere dikkati çekti.

"Hiçbir zaman sınıra mühimmat depolanmaz"

Mete Yarar, "Hiçbir zaman mühimmat sınıra konulmaz, ele geçirilmemesi için iç bölgelere konuşlandırılır. Teröristlerin sınıra cephanelik depolamasının nedeni Türkiye üzerinden kurdukları planları gösteriyor" dedi.

Mete Yarar sözlerine ''Barış Pınarı Harekatı'nda ABD'nin satmadığı silahlar PYD'den ele geçirildi'' diyerek devam etti.

"Bu kadar fazla mülteci ağırlayan Türkiye'ye Nobel Barış Ödülü verilmesi gerekirdi"

Mete Yarar eleştiriler yerine Türkiye'nin ödüle layık olduğunu söyleyerek "Dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkesine, böyle bir insaniyet ve böyle bir ensarlıktan ödül verilmesi gerekirdi. Bu kadar fazla mülteci ağırlayan Türkiye'ye Nobel Barış Ödülü verilmesi gerekirdi. Biz bunları yaparken zaten ödül beklemedik" dedi.

"Doğu Akdeniz'de hidrokarbon izlerine yavaş yavaş rastlanmaya başlandı"

Mete Yarar, Doğu Alkdeniz'deki son durumu da aktardı. Sondaj aramalarımıza değinen Mete Yarar, "Doğu Akdeniz'de hidrokarbon izlerine yavaş yavaş rastlanmaya başlandı" diyerek müjdeli bir haber verdi.