Güvenli Bölge'de Fırat'ın doğusuna yapılacak olan operasyon konuşuldu

HABER MASASI
Abone Ol

İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla GZT sosyal medya hesaplarında canlı yayınlanan "Güvenli Bölge" programında bu hafta, Türk Silahı Kuvvetleri'nin en derin hava harekatı ile Fırat'ın doğusunda terör temizliği konusu masaya yatırıldı. TSK'nın Fırat’ın doğusundaki terör unsurlarına yönelik yapılacak harekatta öncelikle hava harekatı, topçu atışları ve SİHA’larla iyi bir temizliğin yapılacağına değinen Mete Yarar, "Tünellerin kazılması teröristlerin ne kadar hazırlık yaptığını ortaya koyuyor. Bu tünellerin hiçbiri TSK'nın operasyonunu başarısız kılacak bir kapsam dahilinde değildir." dedi.

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla her hafta GZT'nin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan "Güvenli Bölge" programında bu hafta, Türk Silahı Kuvvetleri'nin en derin hava harekatı ile Fırat'ın doğusunda terör temizliği ele alındı.

Güvenli Bölge, ABD'de Suriyeli Şeyma'nın uğradığı ırkçılıkla başlarken Mete Yarar konuya ilişkin, "Vatandaşlıkta yurt dışında kariyer yapamazsın başka bir ülkede asla birinci sınıf bir vatandaş olamayacaksın ırkçı biri gelir yüzüne vurur." dedi.

İsmail Halis ve Mete Yarar, Fırat'ın doğusunda yapılacak operasyonu değerlendiriyor.

Fırat'ın doğusuna harekat

Fırat'ın doğusuna yapılacak harekatın bugüne kadar yapılan hiçbir harekata benzemeyeceğine vurgu yapan Yarar, "Ne idlib'e ne El Bab'a benzer ne de Afrin harekatına benzer. Buradaki operasyon kendisine özgün bir harekat olacak. TSK’nın sınır hattındaki en uzun harekatı olacak. İkincisi derinlik anlamında da çok derin bir alanda operasyon yapılacak. Aynen El Bab operasyonunda olduğu gibi yaklaşık 40 kilometrekarelik bir hat, en fazla derinlikte aşağı inilecek bir hat bekliyorum. İkincisi 480 kilometrelik bir alandan söz ediyoruz. Bu 480 kilometrekarelik alanda silahlı kuvvetler yalnızca Fırat'ın doğusuna değil Fırat'ın batısına da sınırdı. Birçok alanda bu operasyonun gerçekleşmesiyle ilgili durumlar yaşanabilir. Benim beklentim Fırat’ın doğusuna yapılacak olan operasyonun ilk başlangıç yeri Cerablus olacaktır." ifadelerini kullandı.

"İyi bir temizlik yapılacak"

TSK'nın Fırat’ın doğusundaki terör unsurlarına yönelik yapılacak harekatta öncelikle hava harekatı, topçu atışları ve SİHA’larla iyi bir temizliğin yapılacağına değinen Mete Yarar şöyle konuştu:

"Tünellerin kazılması teröristlerin ne kadar hazırlık yaptığını ortaya koyuyor. Bu tünellerin hiçbiri TSK'nın operasyonunu başarısız kılacak bir kapsam dahilinde değildir. Afrin harekatından ve Fırat Kalkanı harekatından TSK çok önemli ders çıkardı.

Mete Yarar

  • ABD bugün Afkanistan’da Taliban'la tekrar masaya oturdu ve iki askeri üs vermeleri koşuluyla Taliban'la pazarlık yaptı. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bu pazarlık sürüyor.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarını önce Türkiye'ye getirilip içeriden dolaştırılıp sonra dışarı getirileceklerini ben sanmıyorum. TSK'nın temizlemek istediği hemen sınırımızın karşısı olması itibarıyla Türkiye’deki yerleşim yerlerini tehdit etmesi vasıtasıyla 3 yerde silahlı kuvvetler etkin olarak kullanılacaktır. Suruç'un karşısında Ayn-el Arab var. Akçakale'nin karşısında Tel Abyad var. Akçakale'nin karşısında Rasulayn var. Nusaybin'in karşısında da Kamışlı var. Silahlı kuvvetler şehirlerin ve kasabaların güvenliğini sağlayabilmek adına muhtemelen o bölgelerdeki bütün terör hedeflerini imha edecektir.

İlk etapta sınırdan öteye doğru bunları öteleyecektir. Ve Türkiye'ye karşı topçu atışları havan atışları yapılabilir. Bu hedefleri başlangıç itibariyle TSK bertaraf edecektir.

Türkiye sahada olduğu sürece masada olacaktır
GZT.com'da her hafta yayınlanan Güvenli Bölge canlı yayınında konuşan Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar: 'Türkiye sahada olduğu sürece masada olacaktır. ' dedi

TSK bunları bulunduğu yerlerde imha edecektir

PYD'nin uzun menzilli füzelere sahip olduğu istihbaratı var. Bu tür silahlar SİHA'lar ve İHA'lar için tehdit içerebilir. Hava kuvvetleri ve diğer birimler önce bunları bertaraf edecekler. Afrin'de PYD'nin zırhlı araçlarıyla karşı karşıya gelmedik, bu operasyonda gelebiliriz ama bu bir tehdit değil. TSK bunları bulunduğu yerlerde imha edecektir. TSK tanksavarlarla operasyona gideceği için bunları nokta atışıyla imha eder.