Güvenli Bölge: İdlib'te kördüğüm, Irak'ta Pençe 3, Güvenli Bölge'de son perde

DUYGU GÖKTÜRK
Abone Ol

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'nin bu bölümünde 'İdlib'te kördüğüm, Irak'ta Pençe 3 ve Güvenli Bölge'de son perde' başlıkları konuşuldu. İşte Mete Yarar ve İsmail Halis'in samimi sunumuyla, anlık sorulara anlık cevaplar veren interaktif program Güvenli Bölge'de konuşulanlar...

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın sunumuyla Güvenli Bölge'de bu hafta 'İdlib'te kördüğüm, Irak'ta Pençe 3 ve Güvenli Bölge'de son perde' konuları tüm detaylarıyla masaya yatırıldı.

Mete Yarar, gündemin başlıklarını yorumlamaya TSK'da yaşanan emeklilikler ile başladı. Mete Yarar daha önceki yayınlarda da olduğu gibi, kimlerin emekliye ayrıldığından çok, yerine gelecek isimlerin önem taşıdığının bir kez daha altını çizdi.

TSK'da yaşanan son emeklilik kararları ne anlama geliyor?

Mete Yarar sözlerine "Burada beni üzen şey şu oldu; beklemediğim isimler emekliliğini istedi. Tanıdığım insanlardı. Genel bir değerlendirme yapılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" şeklinde devam etti.

TSK'da yaşanan son emeklilik kararları ne anlama geliyor?
İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın sunumuyla Güvenli Bölge'de bu hafta 'İdlib'te kördüğüm, Irak'ta Pençe 3 ve Güvenli Bölge'de son perde' konuları tüm detaylarıyla masaya yatırılıyor...
-
Mete Yarar daha önceki yayınlarda da olduğu gibi, kimlerin emekliye ayrıldığından çok, yerine gelecek isimlerin önem taşıdığının bir kez daha altını çizdi. Mete Yarar sözlerine 'Burada beni üzen şey şu oldu; beklemediğim isimler emekliliğini istedi. Tanıdığım insanlardı. Genel bir değerlendirme yapılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum' şeklinde devam etti.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Yarar "Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekâtı sırasında 'kahraman' dediğimiz kişiler şuan neredeler?" diye sorarak, şartların makamları, mevkileri ve görevlerinin değişebileceğini, bugün 'kahraman' dediğimiz kişilerin yarın bu unvanını kaybetmeyeceğine dikkati çekti ve kurum içindeki bu emekliliklerin dengeyi sarstığına işaret etti.

İdlib'te son durum ne?

İsmail Halis "İdlib düğüm noktasındaydı, kördüğüm noktasına geldi" diyerek son durumu özetledi. Mete Yarar, "9 numaralı gözlem noktası kuşatılmış değil, güçler geri çekildi. Türkiye devreye girdi. Rejim güçleri çekildi." dedi. Yarar, bölgede rejim unsurunun bulunmadığını söyledi.

"Morek kasabasında Türkiye devreye girdi, Rejim güçleri çekildi"
Mete Yarar, '9 numaralı gözlem noktası kuşatılmış değil, güçler geri çekildi. Türkiye devreye girdi. Rejim güçleri çekildi.' dedi. Yarar, bölgede rejim unsurunun bulunmadığını söyledi.

"Hacire Anne'ye sessiz kalındı"

İsmail Halis, 'Cumartesi Anneleri' için konuşanların, Hacire Anne için ses çıkarmadıklarına dikkati çekti. Mete Yarar ise bölgedeki annelerin, çocukları sırf örgütün eline üşmesin diye farklı bölgelerde okula gönderdiklerini anlattı.

Güvenli Bölge'de "Hacire Anne'ye sessiz kalındı" sitemi
İsmail Halis, 'Cumartesi Anneleri' için konuşanların, Hacire Anne için ses çıkarmadıklarına dikkati çekti. Mete Yarar ise o bölgedeki annelerin, çocukları sırf örgütün eline üşmesin diye farklı bölgelerde okula gönderdiklerini anlattı.

"Dicle'nin kuzularını çakallara kaptırmayacağız" diyen Mete Yarar "Ailelerin 16 yaşına getirdikleri çocuklar, 16 yaşında PKK tarafından kaçırılıyor" dedi. PKK'nın içerisinde taciz, tecavüz ve infazlar yaşandığının bazı kesimlerce görmezden gelindiğine dikkati çeken Mete Yarar, bunun da görmezden gelindiğini söyledi. Mete Yarar "PKK'ya PKK diyemeyen adamların demokrasi nutuklarını dinliyoruz." diyerek durumun vahametini özetledi.

"İsim verilmemiş iki operasyon daha var"

Mete Yarar "Hakurk bölgesinde Pençe harekatı sürerken aslında isim verilmemiş iki operasyon daha var: Bunlardan biri Çukurca'nın altında Metina'ya doğru uzanan operasyon ve Dağlıca'dan başlayan başka bir operasyon daha var" dedi. Yarar, "Kuzey Irak'ta dört farklı alanda operasyon yapıyoruz" diyerek sözlerine devam etti.

Mete Yarar: "Kuzey Irak'ta dört farklı alanda operasyon yapıyoruz"
Mete Yarar 'Hakurk bölgesinde Pençe harekatı sürerken aslında isim verilmemiş iki operasyon daha var: Bunlardan biri Çukurca'nın altında Metina'ya doğuru uzanan operason ve Dağlıca'dan başlayan başka bir operasyon daha var' dedi. Yarar, 'Kuzey Irak'ta dört farklı alanda operasyon yapıyoruz' diyerek sözlerine devam etti.