Güvenli Bölge: Masada ve sahada ABD ile Güvenli Bölge Savaşı

HABER MASASI
Abone Ol

GZT'nin fenomen programı 'Güvenli Bölge'de son günlerde Türkiye'nin ve dünyanın en önemli gündem başlığı olan 'Masada ve sahada Güvenli Bölge Savaşı' konusunun tüm ayrıntılarını gözler önüne serildi.

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla Güvenli Bölge'de bu hafta 'Masada ve sahada Güvenli Bölge Savaşı' konusu tartışıldı.

İsmail Halis, ABD Savunma Bakanı Esper'in Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapılacak operasyonlarının kabul edilemeyeceği yönündeki açıklamalarına değindi.

İsmail Halis, daha önce de 'Kürtleri vurursanız ekonominizi mahvederiz' yönünde yapılan açıklamaların da altını çizerek, 'müttefik' olan ABD tarafından yapılan açıklamaları hatırlattı.

"Bu proje Türkiye'nin yararına olmaz"

Ulusal Güvenlik Uzmanı Mete Yarar; "Fırat'ın doğusundaki yerleşim yerlerinin çoğu sınırımızın çok yakınında ve bölgede nüfus yoğunluğu var ancak köyler hattın aşağısında. Bu yerleşim yerlerinin kontrolünü Türkiye'ye vermek, Türkiye'nin sorumluluğunu artırır. Türkiye zaten Suriyelilerin sorumluluğunu almış durumda." diyerek, bu projenin Türkiye'nin fayda sağlayacağı ve kabul edilebilir bir proje olmadığının üzerinde özellikle durdu.

Mete Yarar sözlerine "ABD masayı deviren kişinin Türkiye olmasını istiyor" şeklinde devam etti.

'ABD masayı deviren kişinin Türkiye olmasını istiyor'
GZT'nin özel programı Güvenli Bölge'nin bu haftaki bölümünde 'Masada ve sahada ABD ile Güvenli Bölge' konusu ele alındı. Ulusal Güvenlik Uzmanı Mete Yarar; 'Fırat'ın doğusundaki yerleşim yerlerinin çoğu sınırımızın çok yakınında ve bölgede nüfus yoğunluğu var ancak köyler hattın aşağısında. Bu yerleşim yerlerinin kontrolünü Türkiye'ye vermek, Türkiye'nin sorumluluğunu artırır. Türkiye zaten Suriyelilerin sorumluluğunu almış durumda.' diyerek, bu projenin Türkiye'nin fayda sağlayacağı ve kabul edilebilir bir proje olmadığının üzerinde özellikle durdu.

"Bunun adı etnik süpürmedir"

Mete Yarar "Bunun adı etnik süpürmedir. Türkiye'den Suriye'ye dönüşleri de engelleyecektir." dedi ve gelecekte Suriyelilere kararı sorulduğunda, Suriye'nin ABD yönetimine girmeyi seçme ihtimalinin üzerinde durdu.

Türkiye'nin en büyük harekâtı olacak

Mete Yarar, sınır ötesi operasyonlarda etkili isimlerin emekliye ayrıldığını ve operasyonlarda faaliyet gösterecek yeni komutanların bir adaptasyon süreci yaşayacağını, bazı komutanların ise hala belli olmadığını açıkladı. Mete Yarar, bu durumun büyük bir problem teşkil etmeyeceğini ancak sınır ötesi operasyonlarda ve Türkiye'nin belki de yapacağı en büyük harekatta -ki uzunluk ve derinlik olarak tüm operasyonlardan büyük olacak, ABD ile de karşı karşıya gelmemize sebep olacak- önemlidir" dedi.

Mete Yarar: Türkiye'nin en büyük harekâtı olacak
GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'de Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda yapacağı operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan Mete Yarar, 'Bu harekat uzunluk ve derinlik olarak Türkiye'nin gerçekleştireceği en büyük olacak.' dedi

Adım adım 'Barış Koridoru'

Derinliği 30-35 kilometre olacak

Fırat'ın doğusu terörden temizlenecek

Kent konseyleri oluşturulacak

Mültecilerin dönüşü sağlanacak