🌧GZT uzmana sordu: İstanbul'da neden bir anda dolu yağdı?

KÜBRA ŞAFAK
Abone Ol

İstanbul'da bugün şiddetli sağanak yağış ve dolu etkili oldu. 'Önümüzdeki günlerde nasıl bir hava bizi bekliyor?, İstanbul'da neden bir anda dolu yağdı?' diye GZT uzmana sordu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek Meteoroloji Mühendisi Gizem Buğday, havanın notlarını, bugün aniden yaşanan dolunun sebeplerini ve ilerleyen günlerde devam edip etmeyeceğini GZT'ye anlattı.

Buğday'ın açıklamalarından satır başları bu şekilde;

Bugün yarın gece saatlerine kadar özellikle Türkiye'nin güney batısından etkili olan Lodos rüzgarlarının (50-70 km/sa) Marmara'nın güney ve doğusu, İç Ege' de kuvvetli fırtınalara sebep olmasını beklenmektedir.

  • İstanbul'da neden bir anda dolu yağdı?
  • Türkiye'nin Batı kıyılarından etkili olan soğuk cephe ile birlikte, Marmara üzerinde 500 mb (orta atmosfer) seviyesinde oluşan bir derin oluk hattı ve yüzeyde meydana gelen alçak basınç merkezi etkisi birleşerek özellikle İstanbul ve Batı Marmara üzerinde şiddetli kararsızlıklar ile Cumulonimbus bulutlarının oluşumu tetiklemiş ve şiddetli oraj ve dolu ile birlikte fırtınalı rüzgarların gelmesine sebep olmuştur.

Yağışlar İstanbul'da Perşembe'ye kadar sürecek

Bugün öğleden sonra ve yarın da İstanbul üzerinde etkili olacak aralıklı yağışlar Perşembe itibari ile İstanbul'da etkisini yitirmesi beklenmekte ve yarın öğle saatlerinden sonra sistemin doğuya doğru kayması ile birlikte Batı Karadeniz (Bolu, Düzce, Zonguldak, Kastamonu) ve İç Anadolunun kuzeybatısında etkili olacak sağanak yağışlar, yerel dolu yağışlarına ve hortum oluşma riskine karşıda tedbirli olunması gereklidir.