GZT uzmana sordu: İstanbul'da yağacak asit yağmurunun zararı var mı?

KÜBRA ŞAFAK
Abone Ol

Yüksek basınçla birlikte İstanbul'da hava kirliliğinin üst seviyelerde olduğu ölçüldü. Yarın ve pazar günü için asit yağmuru uyarısı yapıldı. ‘Asit’ kelimesi insanları huzursuz etmeye yetti. ‘Asit yağmuru nedir?’ ‘İnsanlara zararı var mıdır? gibi merak edilenleri GZT uzmanına sordu.

Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu, asit yağmuru ile sürekli birlikte yaşadığımızı ve günümüzdeki yağmurların hiçbirinin temiz saf olmadığını dile getirerek, insanların asit yağmuru konusunda paniğe kapılmaması gerektiğini ve asit yağmurunun yakıcı kavurucu bir etkisi olmadığını dile getirdi.

Profesör Kadıoğlu, “Kükürt yandığı zaman atmosfere kükürt çıkar, kükürt aslında sülfür atmosferde yağmurla nemle birleştiği zaman sülfürük asite dönüşür. Sülfürük asit şeklinde yağar. Göllere, ağaçlara, tarih eserlere yağar. Uzun süre etkili olduğu zaman zarar verir.” dedi.

Asit yağmurundan tarih eserleri korumak gerekli

Asit yağmurundan korumak için tarih eserlerin üzerini örtmek gerekir. Taksim’deki Atatürk Anıtı’na bakarsak, oradaki taşlar asit yağmur ile etkileştiği için kurtlanmış gibi gözükür. Heykellerin zamanla yüzleri gözleri kaybolur.

Mikdat Kadıoğlu

Asit yağmurlarından nasıl korunulur?

Asit yağmurlarından korunmanın en iyi yolu kömür kullanmamaktır. Sadece burada değil bizim için asit yağmurlarının en büyük kaynağı Avrupa’dır. Yani bize batıdan gelir. Batının sanayisi, binalardaki emisyonları atmosfere yükselir yol boyunca gelirken yağmurla karıştığı zaman bize yağan yağmurların bir çok kısmı asidiktir. Asit yağmurlarını tuz ruhu gibi düşünmemek gerekir. Böyle hemen yakacak değil yani.

Asit yağmurları hemen yakıp kavurmuyor

Yağmur sularını incelediğin zaman yağmur suları eski bildiğin yağmur suları değil. Yani saf temiz değil. İçinde kirleticiler, kimyasallar var. Bugünün, yarının problemi değil bunlar. Her zaman olan problemler. Asit yağmurları bizim tabiatımıza, doğamıza zarar veriyor. Göllerimizi asitleştiriyor, ağaçlarımızı kurutuyor. Asit yağmurları insanların saçlarını etkileyebilir. Yağdığı zaman insanı yakıp kavurmuyor hemen orada bir yara olmuyor. Dışarı çıkınca asitten yanacağız diye bir şey yok. Vatandaşların panik yapmasına gerek yok.

Yağmur sularını içmeyin

Yağmurlar eskisi gibi temiz, saf pür değil. Hazreti Mevlana’nın Nisan yağmurları tası vardı. Nisan aylarında yağmuru toplarlar gelenlere şifa niyetine ikram edilirdi. Sanayi devriminden itibaren öyle bir yağmur kalmadı. Yağmurların içinde bir miktar toz toprak, bir miktar asit her şey var. O yüzden yağmur sularını içmeyin diyoruz.