Çağımızın hastalığı: Parkinson nedir ve belirtileri nelerdir?

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Her yıl 11 Nisan'da Dünya Parkinson Günü'nde üzerine dikkat çekilen Parkin son hastalığı hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Ülkemizde 150 bin hastası bulunan Parkinson hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir sorusuna yanıt arıyoruz.

Dünyada 10 milyon, ülkemizdeyse 150 bin civarında Parkinson hastası olduğu bilinen bir değer. Sıklığı yaşla birlikte artan bu hastalık, yaşlı nüfusun fazla olduğu ülkelerde oranını arttırıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 65 yaşın üzerindeki her 100 kişiden biri Parkinson hastasıdır. Bu nedenle 1 milyon civarında Amerikalı, Parkinson hastalığı ile yaşamakta ve her yıl yaklaşık 60 bin yeni teşhis konulmaktadır.

Yurdumuzda ise her yıl yaklaşık 10 bin yeni teşhis konulduğu tahmin edilmektedir. Artan yaşlı nüfusa bağlı olarak önümüzdeki yıllarda, Parkinson hastalığında da bir patlama yaşanacağı öngörülüyor.

11 Nisan, Dünya Parkinson Günü olarak kutlanmaktadır

Parkinson hastalığı var olan tedavilerle semptomların iyileştirilebildiği ve hastanın yaşamını daha az engeller hale getirilebildiği tek nörodejeneratif hastalıktır.

Parkinson hastalığında erken tedavinin, hastalığın ilerlemesini geciktirmeye yardımcı olduğu ve kaliteli yaşam süresini uzattığı yönünde bilgiler mevcuttur.

Bu nedenle toplumsal farkındalık ve bilinçlenme yaratmak adına her yıl 11 Nisan tarihi tüm dünyada “Dünya Parkinson Hastalığı Günü” olarak ilan edilmiştir.

Erken tedavi yöntemiyle, Parkinson önlenemese de kalıcı hasarları ortadan kaldırılabilir.

Peki Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir?

Parkinson hastalığının belirtileri

Parkinson hastalığı, vücudun hareket noktasını ve kişinin ruh halini etkisi altına alır. Hastalığın etkisiyle dopamin üretimi durur.

Başlangıç aşamasındaki belirtiler genellikle vücudun tek tarafını etkiler fakat bu durum zamanla diğer alanlara da yansımaya başlar.

Titreme: Baş parmağın kontrolsüz hale gelmesi hastalığın en sık görülen belirtisidir ve zamanla dudak titremesi, el titremesi şeklinde devam eder.

Hareketlerin Yavaşlaması: Titremeyle devamlı olarak hareket etmeyi zorlaştıran durumlar da meydana gelir. Fiziksel aktiviteler gerçekleştirilemez bir hal alır.

El Yazısının Küçülmesi: El yazısında harfler küçülebilir kelimeler birbirine daha yakın ve karışık hale gelebilir. Bu durum parkinson hastalığını tetikler.

Konuşmada Değişimler: Yazıyla birlikte konuşmada da değişimler olur. Daha hızlı ya da daha yavaş konuşma, bunun belirtilerinden sadece biri olarak dikkat çeker.

Fakat yine de bu tarz durumlar, yaşa bağlı olarak da görülebildiği için her durumu parkinson hastalığı belirtisi olarak görmemiz gerekir.

Gündemde yer alan bir diğer hastalıksa kaçış sendromu. Peki kaçış sendromu nedir?

Yoğun bakıma alınan ünlü şovmenin doktorundan korkutan açıklama
Hayat