Hindistan, Çin ile 19. sınır ihtilafı görüşmesinden önce Ladakh'ın doğusuna asker yığdı

HABER MASASI
Abone Ol

Çin ile Hindistan'ın Himalayalar'daki sınır ihtilafının çözümü için yürüttüğü görüşmelerin 19.'su gerçekleşmeden Hindistan Hava Kuvvetleri Ladakh bölgesinin doğusuna asker yığdı. 19. sınır ihtilafı görüşmesine Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in de katılması ihtimaller arasında yer alıyor.

Hindustan Times'ın adını açıklamak istemeyen yetkililere dayandırdığı haberine göre, Çin ve Hindistan arasında askeri düzeyde devam etmesi beklenen görüşme öncesinde Ladakh bölgesinde askeri hareketlilik yaşanıyor.

Hindistan Hava Kuvvetleri, 68 bin asker, 330 piyade savaş aracı, 90 tank, birkaç topçu silahı, karadan havaya güdümlü silahlar ve radarlar dahil olmak üzere büyük miktarda askeri teçhizatı Ladakh'ın doğusuna ulaştırdı.

Hindistan ile Çin arasındaki sınır ihtilafının çözümü için yürütülen görüşmelerin 19'uncusun bu ay yapılması planlanıyor.

Görüşmeye, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in de katılması bekleniyor.

Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı

Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin yönetimi, 'Güney Tibet' olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken Yeni Delhi ise Aksay-Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Çin, Hindistan sınırına savaş uçakları yerleştiriyor
Çin ve Hindistan arasında savaş gerilimi olduğunu biliyor muydunuz? Bu gerilim şöyle başladı: 1962 yılında Çin ve Hindistan arasında sınır çatışması yaşandı. Bu çatışmanın ana sebebi iki ülkenin Himalayalarda bulunan sınırları üzerindeki anlaşmazlıklar diyebiliriz. Tabii, bu savaşın başlamasına yol açan başka etkenler de var. Çin Tibet'i ele geçirdikten sonra, Hindistan'ın kuzeyinde yer alan bazı bölgeleri de Çin'e dahil olarak haritalarda göstermeye başladı. Bu olaylar üzerine iki ülkenin arası açıldı. Dünyanın en kalabalık, Asya'nın iki önemli gücü arasındaki çatışmalı sınır hattında zaman zaman ölümcül çatışmalar yaşanıyor. Sorunun çözümü için defalarca müzakereler yapılmasına rağmen, çözüm bulunamadı. Çünkü sorunun sebebi toprak değil.

Peki ne? Avrasya Editörü Nazgül Kenzhetay anlattı...