'İki su bir ekmek, iki ekmek bir biftek' Ekmek sandığınız kadar tehlikeli değil!

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Uzmanlar, 16 Ekim Ekmek Günü'nde bilinçli tüketim konusunda özellikle uyarıyor. Ekmek tüketirken miktarına ve çeşidine dikkat edin!

Uzmanlar 16 Ekim Ekmek Günü'nde bilinçli tüketim konusunda özellikle uyarıyor.

Toplum arasında sağlığa zararlı olduğu düşünülen ekmek, aslında içerdiği karbonhidrat ve vitaminler bakımından oldukça sağlıklı. İçerdiği minerallerle vücudun enerji depolamasını sağlayan ekmek, doğru tüketildiğinde sağlık için oldukça faydalı. Fransa kraliçesi Marie Antoinette'nin Paris'teki ekmek kıtlığının doruğa ulaştığı esnada, "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözüne elbette kulak asmayın. Siz ekmek bulun ve yemeye devam edin.

0. 12 asırdır hayatımızda
İlk kez günümüzden yaklaşık 12 asır önce yapılmaya başlandığı düşünülen ekmek; başta buğday, mısır, arpa çavdar ve soya gibi çeşitli tahılların hamur haline getirilip mayalanması ve pişirilmesiyle elde edilir.

0. Ekmek karbonhidrat deposudur
Karbonhidrat bakımından oldukça zengindir ve vücuda enerji sağlar.
0. Enerjinin yarısı karbonhidratlardan oluşuyor
Yeterli ve dengeli beslenmede enerjinin yüzde 50-55'i karbonhidratlardan, yüzde 15-20'si proteinlerden ve yüzde 25-30'u ise yağlardan oluşur.
0. Enerji verir
Neredeyse herkes tarafından tehlike arz ettiği düşülen ekmek, karbonhidrat grubunu oluşturan besinlerin başında yer alıyor. Ekmeğin yanı sıra, meyve ve daha sonra ise süt, süt ürünleri yer alıyor.
0. Tüketim miktarı önemli
Uzmanlar tarafından enerji verdiği söylenen ekmeğin, tüketim miktarı da oldukça önemli. Ekmeğin fazla tüketimi, enerji miktarını arttırmak yerine yok edebilir. Bu yüzden tüketilen ekmeği hem miktarına hem çeşidine dikkat edilmelidir.
0. B gurubu vitaminler için ekmek şart!
İçerdiği B gurubu vitaminler ve lif oranı nedeniyle, ekmek tüketimi sağlık açısından oldukça önemlidir.
0. Tahıllı ekmek tavsiye ediliyor
Fırından yeni çıkmış tazecik beyaz ekmek kulağa çok daha iyi gelse de, tüketilmesi tavsiye edilen tam tahıllı ekmeklerdir. Tahıllı ekmekler buğday, yulaf, çavdar, arpa gibi tahılların kabuklarının da kullanılmasıyla yapıldığından sağlık açısından çok daha faydalıdır.
0. Tahıl ekmeklerin kabukları mineral deposu
Çavdar ya da buğday ekmeği yediğinizde, bu tahılın kabuğundan yararlanarak B1, B2, B3, B5, B6 grubu vitaminleri ve yüksek E vitamini ile demirden yararlanırsınız.
0. Lifli gıdalar tüketin
Özellikle tam tahıllı ve kepekli ekmekler lif içerdiğinden ekmek yiyeceğiniz zaman, onları yemenizi tavsiye ederiz. Sindirimi yavaşlatarak kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur. Lif içeren ekmekler, özellikle kalp-damar sağlığının korunması ve diyabetin önlenmesi konusunda oldukça etkilidir.
0. Beyaz ekmek tehlikesi
Lifli ekmekler arasında olmayan beyaz ekmek, sadece enerji sağlar ve kan şekerini hızla yükselttiği için bir anda da düşürür. Böylece çok daha halsiz ve enerjiniz düşük hissedersiniz.
0. Ekmeği tamamen hayatınızdan çıkarmayın!
Kilo almayı tek bir besin gurubuna yükleyip ondan uzaklaşmak asla tavsiye edilen bir davranış değildir. Kilo alma durumunuzu ekmeğe bağlayıp hayatınızdan çıkarırsanız; diyet esnasında yetersiz karbonhidrat, fazla protein ve yağ almış olursunuz. Bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
0. Bir dilim ekmek kaç kalori?
1 dilim (25 gram) beyaz ekmek 68 kcal'dir.

Çavdar (25 gram) 60 kcal, kepek ekmeği (25 gram) ise 53 kcal'dir.

0. “İki su bir ekmek, iki ekmek bir biftek.”
Başrollerini Hülya Koçyiğit ve Erol Büyükburç'un paylaştığı 1968 yapımı Yasemin'in Tatlı Aşkı filminde evin hizmetçisi Yasemin'in, cimri ev sahibinin gözüne girmek için akşam yemeği masasına sadece ekmek ve su koyarak söylediği sözdür: “İki su bir ekmek, iki ekmek bir biftek.”
0. Ev yapımı tahıllı ekmek
Gerekli malzemelerin tümünü yoğurup yumuşak bir kıvama getirin. Daha sonra üzerini bir örtü yardımıyla örtüp mayalanmaya bırakın. Biraz kabarınca yeniden yoğurup yaklaşık 15 dakika dinlenmeye bırakın. Ardından hamuru iki parçaya ayırın ve pişirme tepsisine yerleştirin; tepsiyi hafif unlamayı unutmayın. Tepsiye koyduğunuz hamuru da unladıktan sonra, yaklaşık 15 dakika fırına atın. Bir bıçak yardımıyla hamuru ortadan kesin ve yeniden fırına atın; yarım saat sonunda ekmeğiniz pişecektir.
0. Gerekli malzemeler

Yarım paket yaş maya


1 tatlı kaşığı toz şeker

1,5 su bardağı ılık su

3-4 su bardağı tam buğday unu 2 tatlı kaşığı tuz

Dilerseniz üzüm, ceviz ya da fındık da kullanabilirsiniz.