İnsan kaynaklı iklim değişikliğine dair bilimsel çalışmalar

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

Birçok bilimsel kuruluş, iklim değişikliği yüzünden küresel ortalama sıcaklıkların artacağını ve bunun da kuraklık riskini, düzensiz ve aşırı yağış sıklığı ve miktarını ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sıklık ve şiddetini yükseltebileceğini ortaya koyuyor. Afetlerin %63’ünde iklim değişikliğinin etkisi olduğunu ve bu afetlerin daha şiddetli yaşanmasına neden olduğu belirtiliyor.

IPCC, WMO, NASA ve birçok bilimsel kuruluş iklim değişikliği ile sel, kuraklık ve benzeri aşırı hava olaylarının sayısı ve sıklığının artması arasında güçlü bir ilişki olduğuna dair birçok bilimsel araştırma ortaya koyuyor.

Son yıllarda sayıları hızla artan atıf çalışmaları sayesinde insan kaynaklı iklim değişikliği ve aşırı hava olayları arasındaki bağlantılara dair ispatlar ve olay bazlı kanıtlar da giderek çoğalıyor.

Bilim insanları, Haiyan Tayfunu’ndan Kaliforniya’daki yangına kadar birçok afetin insan kaynaklı iklim değişikliğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Dünyayı saran orman yangınları hakkında 5 soru- 5 cevap
Gündem

İklim değişikliği ile sel, kuraklık ve benzeri aşırı hava olaylarının sayısı ve sıklığının artması arasında ilişkiyi gösteren birçok bilimsel araştırma bulunuyor.

Afetlerin birçoğunda iklim değişikliğinin etkisi görünüyor

  • Yapılan analizler, bu afetlerin %63’ünde iklim değişikliğinin etkisi olduğunu ve bu afetlerin daha şiddetli yaşanmasına neden olduğunu ortaya koyuyor.
  • Sıcak hava dalgaları bu tür olayların yaklaşık yarısını temsil ederken (%46), kuraklık %21’ini, şiddetli yağışlar veya seller ise %14’ünü oluşturuyor.

ABD hükümeti, İklim Bilimi Özel Raporu’nu yayımlamak zorunda kalmıştı

Dördüncü Ulusal İklim Değerlendirmesi olarak bilinen daha büyük bir raporun parçası olarak yayımlanan İklim Bilimi Özel Raporu, Amerikalıların günlük hayatının etkileyen iklim değişikliğinin gerçek olduğu ve ‘çok yüksek ihtimalle’ insan kaynaklı olduğunu söylüyor.

Rapor, geçtiğimiz 115 yıllık süreçte küresel sıcaklık ortalamasının yaklaşık 1 derece arttığını ve bunun rekorlar kıran aşırı hava olaylarına yol açtığını ortaya koyuyor.

Çalışma, küresel ve uzun dönemli ısınmanın “kesin” olacağını belirtirken insanlığın- sürdüğümüz otomobiller, kullandığımız fosil yakıtlar ve yok ettiğimiz ormanlarla bağlantılı olarak- suçlanmasından daha ikna edici bir açıklama bulunamayacağını ifade ediyor.

Dünya genelinde bu yıl pek çok afet meydana geldi

Bu yıl en fazla can kaybına neden olan afetler arasında depremler ilk sırada yer alırken, muson yağmurlarının yol açtığı sel ve heyelanlar ikinci sırada yer aldı. Kuvvetli fırtınalar, orman yangınları ve yanardağlar da yüzlerce kişinin ölümüne yol açan afetler oldu.

  • Endonezya'da deprem ve tsunami nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti. Guatemala'da 3 Haziran’da Fuego Yanardağı patladı. Yanardağda meydana gelen patlamalarda 194 kişi öldü, 234 kişi kayboldu. Afetten toplam 1,7 milyon kişi etkilendi. Patlamalar ve püsküren lavlar El Rodeo köyünü yok etti.

Kenya’da nisan ayında ülke genelinde etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelanlarda en az 100 kişi öldü, 260 bin kişi evsiz kaldı.

Hindistan’ın özellikle Racastan ve Uttar Pradeş eyaletlerinde mayıs ayının ilk günlerinde etkili olan kum fırtınasında 125’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Hindistan Merkez Su Komisyonu (CWC) tarafından temmuz ayı ortalarında açıklanan rapora göre, 1 Haziran'da başlayan ve ülkeyi etkisi altına alan muson yağmurları nedeniyle 91 bölgede meydana gelen sel ve toprak kaymasında 55 bin ev hasar gördü, 1 milyondan fazla hayvan telef oldu.

  • Hindistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkenin tamamında etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sel ve heyelanlar nedeniyle temmuz ayında 569 kişinin yaşamını yitirirken, temmuz ayı başından 17 Ağustos'a kadar 868 kişi yaşamını yitirdi.

Muson yağmurlarında yüzlerce kişi yaşamını yitirdi

Hindistan’da bu yıl muson yağmurları bine yakın can alırken, Japonya'da 6 Temmuz’da başlayan şiddetli yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 222 kişi yaşamını yitirdi.

  • Japonya’daki 31 eyalette, şiddetli yağışlardan dolayı iki haftada 700'den fazla toprak kayması meydana geldi. Ülkede 9-22 Temmuz tarihlerinde etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle de 80 kişi hayatını kaybetti.

2018 yılı içerisinde Muson yağmurları Hindistan'ta yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı.

Nepal'de temmuz sonu itibariyle 3,5 ayda meydana gelen doğal afetlerde 455 kişi hayatını kaybetti.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde kuzey ve güney kesimlerini 8 Kasım’da etkisi altına alan yangınlarda 88 kişi öldü, yaklaşık 200 kişiden haber alınamadığı bildirildi.

Eyaletin kuzeyindeki Paradise kasabasında başlayan orman yangınları yaklaşık 14 bin ev, 514 iş yeri ve 4 bin 265 binayı yok etti.

Toplamda 620 kilometrekarelik alanı etkisi altına alan yangın, California tarihinin "en büyük ve en çok can kaybının yaşandığı" orman yangını olarak kayıtlara geçti.