İngiltere'den sonra ABD: Koronavirüs bakımevlerini sarmış durumda

HABER MASASI
Abone Ol

ABD merkezli New York Times gazetesi ülkedeki yaşlıların durumuyla ilgili çok ciddi bir iddia ortaya attı. Gazete, yaşlı bakımevlerinde Covid-19 nedeniyle en az 7 bin yaşlının hayatını kaybettiğini öne sürdü. Öte yandan Temsilciler Meclisi de Sağlık Bakanı Azar'a mektup yazarak durumun araştırılmasını istedi.

New York Times (NYT) gazetesi, Kovid-19 salgınının "merkez üssü" konumundaki ABD'de, yaşlı bakım evlerinde virüse yakalanıp hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin çarpıcı rakamlar olduğunu yazdı.

Gazetenin haberine göre, yaşlı bakım evlerinde koronavirüsten dolayı en az 6 bin 900 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, ABD'deki virüs ölümlerinin yaklaşık beşte birine tekabül ediyor.

New York'ta cenaze evleri ve morglar doldu taştı
ABD'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 28 bin 529'a yükselirken New York'ta şimdi de morg sıkıntısı baş gösterdi. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 salgınında, birçok ülkenin toplamından fazla vaka ve ölüm oranının görüldüğü New York'ta pandemi ile mücadelede üst üstte yeni önlemler alınırken, özellikle morg konusunda büyük sıkıntı yaşandığı bilgileri geliyor. 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırıdan bu yana ilk defa çaresiz kalan eyalet yöneticileri çareyi soğutucu römorklarda buldu. Bu yöntemle Nisan ayı başında her biri 44 ceset kapasiteli 45 mobil morg kurulmuştu. Manhatten, Broklyn, Quens ve Bronks'ta yer alan hastanelerin yakınlarına kurulan mobil morgların doluluk oranının en üst seviyede olduğu bildiriliyor.

'Yaşlı bakım evleri toplu mezar gibi'

Eski New York Vali Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıklarını Azaltma Komitesi Kurucusu Betsy McCaughey, NYT'ye yaptığı açıklamada, "Yaşlı bakım evleri toplu mezar gibi. Bu merkezler aşırı kalabalık ve yeterince personel yok. Tek bir Kovid-19 hastası bile kıyıma yol açıyor." ifadesini kullandı.

  • NYT'ye konuşan bakım evi çalışanları ise salgın döneminde yeterince kişisel koruma ekipmanlarının olmadığını, bu nedenle de hem kendilerinin hem de bakım evlerinde kalan yaşlıların hayatının tehlikede olduğunu belirtti.

Video: İngiltere'de koronavirüs puanlaması: 9 alan yandı

Temsilciler Meclisi üyesinden Sağlık Bakanı'na mektup

Temsilciler Meclisiİç Güvenlik Komitesi Başkanı ve Mississippi Vekili Bennie Thompson da bakım evlerinde yaşanan sıkıntılara ilişkin ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanı Alex Azar'a bir mektup gönderdi.

Mektupta, bakım evlerinde çalışan birçok kişiden mektup aldığını aktaran Thompson, tıbbi ekipmanlar ve kişisel koruma malzemelerinin dağıtımı noktasında, bakım evleri için nasıl bir yol izlendiğinin muamma olduğuna işaret etti.

Koronavirüsün merkezi New York'ta bir otoparka geçici morg kuruldu
6 kıtayı esir alan yeni tip ölümcül koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden biri de ABD oldu. Dün gerçekleşen 1890 koronavirüs ölümünün tam 799'u sadece New York'ta kayda geçti. Kentin kuzeyinde bulunan Icahn Stadyumu yanındaki bir otoparka 60'tan fazla soğutmalı römork (morg) yerleştirildi.

ABD'deki ilk salgın da bir bakım evinde çıkmıştı

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi(CDC) verilerine göre, ülke genelindeki 15 bin 600 bakım evinde 1,3 milyon kişi kalıyor.

ABD'de ilk koronavirüs salgını Washington eyaletindeki bir bakım evinde ortaya çıkmış ve burada onlarca kişi yaşamını kaybetmişti.

ABD'li sağlık yetkilileri ise bakım evlerindeki şartların, virüs vaka ve ölümlerini artırdığını kaydetmişti.

İngiltere'yi karıştıracak 'koronavirüs' iddiası: Bakımevlerindeki ölümler gizleniyor
Jurnal.ist

ABD'de koronavirüsten ölen vatandaşlar toplu mezarlara gömülüyor
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında merkez üssü haline gelen ABD'nin New York kentinden çekilen görüntüler tehlikeyi gözler önüne serdi. New York'taki parklara defin planının ortaya çıkmasından sonra şimdi de Hart Island'ta toplu mezarları gösteren uzaydan çekilmiş görüntülerle birlikte dronla çekilmiş görüntüler ortaya çıktı. Koronavirüs salgının dünya genelinde etkisini artırırken, ABD'nin New York kentinde kendini daha da sert şekilde gösteriyor. Dün 24 saat içerisinde salgında 824 ölüm bildiren New York kentinde Hart Island'da cezaevindeki mahkumlardan yardım alınarak kazıldığı belirtilen toplu mezarları gösteren görüntüler yayınlandı. Görüntülerinde, New York'ta salgından vefat eden fakir ve kimsesizlerin yan yana gömüleceği yerler olduğu belirtilen mezarların, savaş durumunu andıran siperler görülüyor.