Intel, insan beyni gibi çalışan çip geliştirdi

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

İnsan beyninin çalışma mekanizmasını inceleyen ve çalışmalarını bu konuya yoğunlaştıran Intel, sinapslardan esinlenerek yeni bir çip tasarımı ortaya koydu.

İnsan beyni, nasıl çalıştığı konusunda yoğun çalışmaların olduğu, muazzam ve kusursuz bir sisteme sahip. Intel de bu kusursuzluktan ilham alarak "kendi kendine öğrenen yapay zeka uygulamalarında" kullanılabilecek bir çip geliştirdi. Bu tasarımda insan beyninin işleyişi kodlara dökülmeye çalışıldı.

'Loihi' adı verilen deney çipi, 'nöromorfik' olarak isimlendirilen bir teknolojiyi kullanıyor. Loihi, mantık kapılarının geleneksel tasarımını görmezden gelmek üzerine kurgulanmış. Temel bilgi işlem birimi olarak spike nöronları kullanılırken bu nöronlar, insan beyin nöronlarına benzer şekilde sinyal taşıma özelliğine sahip.

Çip, insan beynindeki nöronların çalışma prensibini takip ediyor.

'İnsan beyninde 80 milyar nöron bulunuyor'

Loihi, içerisinde yaklaşık olarak 130.000 farklı benzetimli nöron bulunduruyor. Nöron sayısına perspektif bir biçimde bakılacak olursa; ıstakozda 100.000, insan beyninde ise 80 milyar nöron yer alıyor. Beyin hücrelerinin tek başına çalışmadığı göz önünde bulundurulduğunda bir nöronun çalışmasının diğer nöronun çalışmasından etkilendiği sonucu ortaya çıkıyor.

Intel, çip geliştirme noktasında dünyanın en iddialı şirketleri arasında yer alıyor.

Loihi, birçok farklı alanda kullanılabiliyor

Bu bütünlüğü çipinde kullanmak isteyen Intel; mühendislerini bütünlük üzerine yoğunlaştırdı. Yeni çipin, enerji paylaşımını artırarak büyük güç gereksinimlerine ihtiyaç duymadan, makine öğrenme hızında önemli bir artış sağlayacağı öngörülüyor. Loihi çipi; otomotiv, yapay zeka, endüstriyel uygulamalar ve iyileştirilmiş kişisel robotlarda kullanılabilecek...