Irak'ta 11 aydır kurulamayan hükümeti kurmak için 'yeni ittifak' ilan edildi

HABER MASASI
Abone Ol

Irak'ta hükümeti kurmak için Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ile Türkmenlerin yer almadığı, Şii, Sünni, Kürt ve Hristiyanlardan oluşan yeni bir ittifak oluşturuldu.

Şii Koordinasyon Çerçevesi içinde yer alan Ulusal Hikmet Akımı (Şii) Basın Sözcüsü Fadi eş-Şammari, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Koordinasyon Çerçevesi ile Sünnileri temsil eden Egemenlik Koalisyonu ve Azim Koalisyonu, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Hristiyanları temsilen de Babiliyyun Koalisyonunun yer aldığı "Devleti Yönetme İttifakı"nın kurulduğunu açıkladı. Şammari, bu ittifakta yer alan bileşenlerin ortak siyasi anlaşma imzaladığını da belirtti.

Bu ittifakın başbakan adayının Koordinasyon Çerçevesi üyesi ve eski Çalışma Bakanı Muhammed Şiya es-Sudani olduğu biliniyor.

İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi’nde Kanun Devleti Kaolisyonu ile Fetih Koalisyonu, Sadikun Grubu, Ulusal Güçler Birliği Koalisyonu ve diğer Şii siyasi gruplar yer alıyor.

İran'a mesafeli Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr ve Türkmenler ise oluşturulan ittifakta yer almadı

Yaklaşık 2 aydır toplanamayan meclisin bu hafta içerisinde toplanarak, cumhurbaşkanını seçmesi bekleniyor. Yeni cumhurbaşkanı da başbakan adayına hükümeti kurma görevi verecek.

Irak'ta 10 Ekim’de yapılan genel seçimlerin üzerinden 11 ay geçse de henüz bir hükümet kurulamadı.

Irak'ta Sadr siyasetten çekildi, destekçileri sokaklara döküldü
Mecra

Irak iç savaşa mı sürükleniyor?
Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın siyasetten tamamen çekildiğini açıklaması ile sokaklar hareketlendi. Bunun üzerine Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak bu gerilimi dindirmeye yetmedi. Sadr Hareketi liderinin destekçisi bazı gruplar başkent Bağdat'ta hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Hükümet Sarayı'na girdi.

Tüm bu yaşanan çatışmalara Irak, ilk defa sahne almıyor. Ekim 2021'deki parlamento seçimlerinden bu yana ülke, yeni bir türbülansın içinde. 2021'deki seçimleri Şii dini lider Mukteda es-Sadr'ın grubu 73 koltukla birinci olarak kazanmıştı. İran destekli Şii Fetih Koalisyonu ise seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla itiraz etse de Aralık ayında seçim sonuçları onaylandı. 329 sandalyeli parlamentodaki en büyük grup Sadr grubu olsa da hükümet kurabilmek için Sünni ve Kürt gruplar ile ittifak kurması gerekiyordu.

Ancak aylar geçmesine rağmen hükümet bir türlü kurulamadı. İran destekli Şii Koordinasyonun Muhammed Şia es-Sudani'yi başbakan olarak önermesi üzerine Sadr yanlısı milletvekilleri 12 Haziran'da Sadr'ın çağrısı üzerine istifa ederek meclisten çekildi. Böylece tansiyon giderek yükseldi ve binlerce Sadr takipçisi 27 Temmuz'da da sokaklara dökülerek meclisi işgal etti.

Sosyal Medya: Irak'taki 'Yeşil Bölge' neden önemli?