İstanbul depremi sonrası akıllara gelen ilk soru: Hazır mıyız?

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

İstanbul'da yaşanan deprem akıllara daha büyük bir sallantıya hazır olup olmadığımız sorusunu getirdi.

Son günlerde yapılan deprem tahminleri ortaya korkutucu bir tablo çıkarıyor.

Deprem senaryosunun şiddeti ise bizi tedirgin etmeye yetiyor: 7,5... Uzmanlara göre fay hatlarında oluşan bu enerji büyük bir sarsıntıyla dışarı çıkacak.

● Yaşanabilecek bu depreme karşı ise büyük ölçüde önlem almak gerekiyor.

Büyük deprem kapıda! Bunu biz değil uzmanlar söylüyor. Uzmanlara göre fay hatlarında biriken enerji, büyük bir sarsıntı ile, yani depremle dışarıya çıkacak.

Yapılan yorumlar çok şiddetli bir depremin kapıda olduğunu gösteriyor.

7,5 şiddetindeki deprem kapıda

Hürriyet Gazetesi'nden İpek Özbey'e konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, durumun vahametini ve acil önlem alınması gerektiğini gözler önüne serdi.

Uzmanlar uyardı! İstanbul'da 7'nin üzerinde 3 deprem
Dünya Politika

Özener, "Marmara Denizi içinde 7.5, 7.4, 7.2 şiddetinde deprem üretebilecek faylar var ve şu anda enerjiyi biriktirmiş durumda. İzmit’te olan depremle Doğu Marmara’da olan büyük depremler arasındaki süreler dikkat çekici. 553 yılında olmuş, ikincisi dört yıl sonra 557’de... 976’da olmuş, 13 yıl sonra 989’da bir kez daha... Sonra 19 yıllık bir zaman var, 1490-1509... Şimdi de mesela 1999... İzmit depreminden sonra olan Doğu Marmara depreminin arasında 4-19 yıl zaman geçmiş. Fakat diğer fayları tarihsel olarak düşünürsek İzmit depreminden sonra geçen süre tüm Marmara’nın kırılması 60 yıl kadar sürmüş. Yani İzmit depremlerinden sonra ardışık deprem süreleri arasında 19 yılla, maksimum 60 yıl arasında bir süre var" diyerek, acilen önlem alınması gerektiğine işaret etti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener

Bugün deprem olsa ne yaşanır?

Bugün deprem olma durumunda nelerle karşılaşabileceğimizi Prof. Dr. Özener; "Burada ilk deprem için iyi ihtimal 7.2, kötü ihtimal 7.5’lik bir deprem. Hepsi aynı anda kırılırsa, ama tarihte kırılmamış, aralarında hep aydan yıllara süre var. Biz tek seferde kırılacağını düşünmüyoruz. Şunu da söylemek lazım, 7’lik bir deprem olursa her şey şahane de 7.4 olursa mı ortalık yıkılacak, hayır! 7’lik bir deprem de Marmara için çok ciddi yıkımlara sebep olur" sözleriyle özetledi.

Komşuda korkutan deprem
Dünya Politika

Şüphesiz ki haksız da değil. Kartal'da yaşanan bina faciasını hatırladığımızda ve İstanbul'da aynı durumda olan binlerce bina olduğunu düşündüğümüzde, Özener'in senaryosu hafif bile kalıyor.

Deprem hangi tarihi işaret ediyor?

Özener'e göre; insanlar duymak istemese de deprem çok yakın. Prof. Dr. Özener "Umarım deprem biz hazır olana kadar bekler, bekleme ihtimali var mı, var ama bizim o zamanı boşa geçirmememiz lazım" diyerek tüm vatandaşlara kritik uyarılarda bulundu.