İstanbul Yeni Havalimanı'nda yolcuları robotlar karşılayacak

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Üçüncü havalimanının çok büyük bir kısmı tamamlandı. Gelecek ayın son günlerinde ilk etabının hizmet vermeye başlayacağı havalimanında yolcuları öncelikle İGA-BOT olarak isimlendirilen Türk ve Çin ortak yapımı robotlar karşılayacak. Ayrıntılar haberimizde:

Ekim sonunda ilk etabının hizmete açılacağı İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıkmaya devam ediyor. Çok büyük oranda tamamlanan havalimanının ilk etabı 90 milyon yolcu kapasitesiyle ön plana çıkıyor. Tüm birimler faaliyete başladığında ise bu rakam 200 milyonu buluyor.

Üçüncü havalimanının son hali havadan görüntülendi
Gündem

Yolcuları robotlar karşılayıp yönlendirecek!

Yolcu kapasitesinden de anlaşılabildiği üzere sıfırdan inşa edilen dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Yeni Havalimanı, teknoloji hususunda da yolculara yepyeni hizmetler sunmaya hazırlanıyor. Bunlardan biri de karşılama robotları... Türk ve Çinli mühendislerin birlikte tasarladığı İGA-BOT, havalimanındaki yolcuları tanıyarak çeviri hizmeti verecek.

İGA-BOT, yolcuların zaman kazanması için birçok farklı kombinasyonu göz önünde bulundurarak yönlendirme yapacak.

Üstelik sakıncalı yolcuları da doğrudan merkeze bildirecek. Robotların bir diğer görevi ise bilet ve bagaj işlemlerini yönetmek. Böylece standart işlemlerin hızlıca halledilmesi amaçlanıyor. Yolcuların evden havalimanına kadar olan sürecini tamamen optimize etmeye hazırlanan İGA-BOT, şehir trafiğiyle ilgili verileri de göz önünde bulundurarak planlama yapabiliyor.

Yolcular ve havalimanında yakınlarını bekleyenler, robotların yanı sıra diğer teknolojik araç-gereç ve sosyal hizmetlerden de yararlanabiliyor. Yeni nesil GSM altyapısının kullanıldığı havalimanında yüksek hızlı ücretsiz internet de herkese açık şekilde sunuluyor.

İstanbul 3. Havalimanının son görüntüleri
Havalimanı Guinnes Rekorlar kitabına giriyor: İnşaatı devam eden İstanbul 3. havalimanı, yapım maliyeti açısından dünyanın en pahalı havalimanı olarak ilk sırada yer aldı. Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak. Gurur kaynağı havalimanımızın son görüntüleri böyle paylaşıldı.