Kabuğunu kır: Amazon ve Alibaba ne kadar global?

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Dünyanın en büyük iki alışveriş platformu Amazon ve Alibaba, birçok farklı açıdan takdir edilirken onları daha geniş kitle ve gelirlere ulaştıracak temel kaynak ‘yurtdışına açılmak’ olarak nitelendirilebilir. Peki Amazon ve Alibaba arasındaki rekabette ‘globalleşme’ konusundaki durum nasıl?

Amazon ve Alibaba, ‘çevrimiçi alışveriş’ deneyimini bambaşka bir seviyeye sürükleyecek tüm özelliklere sahip olmasıyla gerçek ve sürekli genişleyen bir ağ oluşturmayı başardı. İki şirket de hem geliştirme çalışmaları hem de güçlü iş ağıyla benzersiz bir bütünlüğe sahip. Bu bütünlüğün oluşması içinse onlarca farklı referans noktası mevcut. Hem Amazon hem de Alibaba, satış istatistikleri dışında gelir kalemlerinin fazlalığıyla da dikkat çekmeyi başarıyor.

Amazon, istihdam ettiği binlerce çalışanıyla dünyanın en iddialı şirketleri arasında yer alıyor.

Amazon ve Alibaba’nın gelir kalemlerini oluşturan, şirketleri dünyanın en büyük şirketleri arasına yerleştirip CEO’ları Jeff Bezos ve Jack Ma'yı en zengin iş insanları listesinde tepeye tırmandıran birçok farklı kaynak mevcut. Bunlar satışlar, reklam gelirleri ve ‘öne çıkarma’ ödemeleri şeklinde sıralanırken her iki şirketin de ‘temel gelir kaynakları’ kendi ülkelerinden çıkıyor.

Alibaba Group, Aliexpress’in de aralarında bulunduğu onlarca farklı oluşumu bünyesinde barındırıyor.

Global pazardaki durum nasıl?

Alibaba Çin’de, Amazon da Amerika’da oldukça popüler durumda. Şirketlerin kendi ülkelerindeki rakipsizliği, onların buraları ‘tek elden’ kontrol etmesini de beraberinde getiriyor. Peki dünyanın dört bir tarafında bilinen ve aktif olarak çalışmalar yürüten iki şirketin global pazardaki durumu nasıl?

Amazon’un internet sitesi hem web hem de mobil platformlardan yoğun biçimde ziyaret ediliyor.

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi hem teknoloji hem de ticaret tarafında dünyanın en iddialı iki ülkesinden çıkan Amazon ve Alibaba’nın, kendi ülkelerinde oldukça popüler olduğundan bahsetmiştik. Amazon, ABD’deki online alışveriş rezervinin yüzde 60'ını tek başına oluştururken Alibaba ve Çin ilişkisinde bu oran yüzde 65 seviyesinde. Yani her iki şirket de kendi ülkelerinde umduklarını rahatlıkla bulmuş diyebiliriz.

AliExpress, Alibaba Group’un en iddialı parçalarından biri konumunda yer alıyor.

Amazon’un global gücü korkunç boyutlarda

Kendi ülkelerinde başarıdan başarıya koşan ve bu başarıları birçok farklı elementle açıklayabildiğimiz Amazon ve Alibaba, yurtdışına çıktıklarında Amazon’un Alibaba’ya karşı ‘bariz’ üstünlüğü karşımıza çıkıyor. Amazon’un yaptığı satışlar ve indekslendiğigelirlerinyüzde 60’ı kendi ülkesinden çıkarken yüzde 40 gibi çok ciddi bir orandaki satışını Uluslararası pazarlarda gerçekleştiriyor. Bu oran, Amazon’un ne kadar değerli bir yayılma gücüne sahip olduğunun da en net kanıtı konumunda.

Globalleşen dünyada birçok dev şirket, kendi pazarını ‘tüm dünya’ olarak belirlemek istiyor.

Alibaba tarafına geçildiğinde ise, neredeyse her konuda peş peşe olan iki şirket arasında ‘globallik’ başlığı altında irdelenebilecek fark gözler önüne serilmiş oluyor. Alibaba, tüm alışveriş ve gelir kalemlerinin yalnızca yüzde 14’lük bir kısmını Uluslararası pazarlardan elde ediyor. Amazon’da yüzde 40 seviyelerine ulaşan bu oran Alibaba’nın da geliştirmek istediği en önemli istatistikleri arasında yer alıyor.

Jeff Bezos, Amazon’daki başarılarıyla dünyanın ‘en zengin’ iş insanları arasına girmeyi başardı.

Alibaba, uzunca bir süredir Jack Ma tarafından başarılı bir şekilde yönetiliyor.

Alibaba neden geride kaldı?

Alibaba, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok farklı ülkeden üst üste gelen ‘ambargolar’ ve Çinşirketlerine gösterilen olumsuz hassasiyet yüzünden beklenen ve yapabileceği yükselişi, sıçramayı yapamıyor. Dünyanın farklı ülkelerinden dev şirketlerle yapılan işbirliği anlaşmalarıyla bu durumu değiştirmeye gayret gösteren Alibaba’nın çabaları, Amazon’un global değerlerine ulaşmasını sağlamaya yetebilir. JackMa ve onun tarafından oluşturulan özel ekip de bu konu üzerinde önemle duruyor…

Amazon ve Alibaba'nın globallik karnesini çıkardığımız özel GZT.com infografiği. (İnfografik konusunda iddialıyız. :))

Nasıl başardı: Amazon'un başarı yolu
Teknoloji

Amazon Türkiye’ye geldi, GZT.com ilk siparişleri verdi!
Teknoloji

31 yaşında internetle tanışarak e-ticaret devi Alibaba’yı kuran Jack Ma’nın takdir edilen başarı hikayesi
Teknoloji

Alibaba’yı kuran Jack Ma’nın takdir edilen başarı hikayesi
Kendi şehrindeki KFC şubesinde 24 kişiden işe alınmayan tek kişi olan Jack Ma, bugün dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden Alibaba'nın başında ve dünyanın en zengin 23. kişisi.