Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'da bulunan türbesi

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Zigetvar Kuşatması sırasında yaşamını yitiren Kanuni Sultan Süleyman'ın kaybolan türbesi hakkında bilmeniz gereken özellikleri 14 maddede sizler için derledik.

46 yıllık hükümdarlık, 13 sefer, 121 ayı seferde geçmiş bir padişah, Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar Kuşatması sırasında hayatını kaybetmesinin ardından, oğlu 2. Selim tarafından yaptırılan, iç organlarının bulunduğu ve 150 yıl aradan sonra yıkılan türbesi hakkında bilmeniz gereken bütün ayrıntılar bu haberde.

0. Kanuni Sultan Süleyman kimdir?
6 Kasım 1494 tarihinde Trabzon’da doğan Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı Devleti’nde 46 yıl padişahlık yapmış, 13 kez sefere çıkmıştır. Sultan Süleyman 46 yıllık padişahlığının 121 ayını seferde geçirerek, en uzun Osmanlı padişahlığı, en çok sefere çıkan padişah unvanlarına bir yenisini ekleyerek, en uzun süre sefer yapan Osmanlı Sultanı olmuştur.
0. Zigetvar Kuşatması
Kanuni Sultan Süleyman 1 Mayıs 1566'da, yaklaşık 13 yıl aradan sonra, 72 yaşında 13. seferine Zigetvar Kuşatmasına çıktı.
0. 7 Eylül 1566
Zigetvar Kuşatması’nın sonlanmasına bir gün kala, 7 Eylül 1566 tarihinde hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın vefat haberi, 48 gün boyunca ordunun zigetvar’dan ayrılış tarihine kadar saklandı.
0. 28 Kasım 1566
28 Kasım’da Süleymaniye Camii’nde, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin kıldırdığı namazın ardın toprağa verildi.
0. İç organları kaldığı çadırda gömüldü
Zigetvar Kalesi’nin kuşatması sırasında yaşamını yitiren Kanuni Sultan Süleyman’ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu oluşturmaması için gizlenmişti. Cesedin bozulmaması için iç organları kaldığı çadırda gömülmüştür.
0. 2. Selim
Kanuni’den sonra tahta çıkan 2. Selim, babasının iç organlarının gömülü olduğu yere türbe yaptırmış fakat 150 ayakta kalabilen türbe, Hasburg askerleri tarafından yıkılmıştır.
0. Macaristan-Türkiye
Macaristan ve Türkiye hükümetlerinin 2012 yılında imzaladığı anlaşmalar çerçevesinde tahsis edilen işbirliği ile ilk somut veriler TİKA tarafından elde edilmiştir.
0. TİKA
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) 2015 yılının sonlarına doğru yaptığı çalışmalar bir sonuca bağlandı. Organların gömülü olduğu türbenin de bulunduğu Osmanlı yerleşkesi ortaya çıkartıldı.
0. Türkiye-Macaristan ilişkileri
Türkiye-Macaristan ilişkilerinin önemli bir boyut kazandığı proje kapsamında, Sultan Süleyman’ın palankasının bulunduğu alanda, cami, tekke ve yeniçeri odaları gibi önemli detaylar bulunuyor. 
0. Türbenin bölge için önemi
Türbenin etrafındaki kasabalar için önemli bir ziyaretgah olacağı ön görülen yer, aynı zamanda Osmanlı’nın tanıtımı açısından büyük önem taşıyor.
0. Derviş tekkesi

Macaristan’da daha önce hiç derviş tekkesi ortaya çıkarılmamış olması, kazının önemini ortaya koyuyor. 

0. 2017 yılının sonu
Sultan Süleyman’ın yıkılan türbesinin yeri ve önemli binaların yerlerinin tam olarak bilindiği yerde 2017 yılının sonunda kazıların tamamlanması öngörülüyor.
0. 2018 yılı hedefleri
Türbenin bulunduğu alanda, 2018 yılında 16-17 yüzyıllarda neler olduğu yönünde bir araştırma yapılacak. Bu araştırma bölgenin tarihi açısından da büyük önem taşıyor.
0. 2019 yılında tamamlanacak

Macaristan'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nca yürütülen çalışmaların 2019 yılının sonunda tamamlanması planlanıyor.