Kırıkkale'de kuraklık riski artıyor: Çiftçilerden tasarruf çağrısı! 'Suyu dikkatli kullanmazsak ekmeğimizi kaybederiz'

HABER MASASI
Abone Ol

Kırıkkale’de soğan üreticileri, kuraklık nedeniyle rekoltenin 8 tondan 5 tona gerilediğini açıkladı. Tarladaki fiyatlar ise 6–7 TL bandında normale döndü. Çiftçiler, suyu bilinçli kullanmanın ve damlama sulama yöntemine geçmenin üretimi korumak için kritik olduğunu vurguluyor.

Kırıkkale’nin Bahşılı ilçesine bağlı Karaahmetli köyünde soğan üretimi yapan Hasan Tarık Bozkoyun, yağışların azalmasının rekolteye yansıdığını söyledi. Bozkoyun, önceki yıllarda dönüm başına 8 ton soğan elde ederken, bu yıl kuraklık nedeniyle verimin 5 tona kadar düştüğünü ifade etti. Bölgedeki Kapulukaya Barajı’nda su seviyesinin 60 metreye kadar gerilediği gözlemlendi.

Teknoloji ve sulama yöntemleri ön plana çıkıyor

Hasan Tarık Bozkoyun, iş süreçlerini modern tarım teknikleriyle desteklediklerini belirterek, “Artık hasadı makinelerle yapıyoruz. Boylama ve torbalama işlemleri teknolojiyle kolaylaşıyor. Ancak suyu bilinçli kullanmazsak, ekmeğimizi kaybederiz. Damlama sulama yöntemiyle hem daha az su harcayıp hem de verimi koruyacağız” dedi.

İklim değişikliği verimi etkiliyor

Bozkoyun, mevsimlerin kayması ve sıcaklık artışlarının üretimi doğrudan etkilediğini vurguladı. “Kasım ayında soğan hasadı için havanın eksi dereceye düşmesi, yağış olması gerekirdi. Ancak sıcak hava ve kuraklık, üretimde ciddi kayıplara yol açtı. İlerleyen dönemlerde durumun daha da zor olacağını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Çiftçiler geleceğe hazırlanıyor

Bölge üreticileri, suyu daha tasarruflu kullanmak ve modern sulama yöntemlerine geçmek için planlar yapıyor.

Son dakika: İçişleri Bakanlığı'ndan ABB Başkanı Yavaş ve özel kalem müdürü hakkında soruşturma izni
Jurnal.ist