Kızılay Genel Başkanı'ndan yaşlılara 'hastaneye gelmeyin' çağrısı

HABER MASASI
Abone Ol

Yaşlıların süre gelen şikayetlerle sık sık hastanede soluğu almalarına ilişkin Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, yaşlılara 'hastaneler sizin için çok riskli gelmeyin' çağrısında bulundu.

Kızılay Genel Başkanı Dr.Kınık, koronavirüsün ileri yaştakileri daha çok etkilemesi nedeniyle Twitter hesabından mizahi bir dille hastanelerin yaşlılar için büyük risk oluşturduğuna dikkat çekti.

Yaşlıların koronavirüsten korunmak için yapması gerekenler

"Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen genel temizlik ve hijyen kurallarına uyulması gerekiyor. Yaşlılarla gerekmedikçe fiziksel temas edilmemesi önem arz ediyor. Gençler ve yetişkinler koronavirüs taşıyıcısı olabilirler ve istemeyerek bir yaşlıya bu virüsü bulaştırılabilirler. Koronavirüs ile ilgili tedbirler yaşlıları korumak için sıkı bir şekilde uygulanmalı. Özellikle kurum bakımı hizmeti alan yaşlılar zorunlu haller dışında ziyaret edilmemeli.

1,5 metre mesafeden iletişim kurun

Yaşlılarla iletişim kurarken 1,5 metre mesafe olmasına özen gösterilmeli. Bu süre içinde yaşlılarla sözlü iletişim artırılmalı, sevgi dili kullanılmalı ve güvende oldukları hissettirilmeli. Onlara kendilerini yalnız hissettirmemeli, konu ile ilgili panik oluşturacak tutum ve davranışlar gösterilmemeli. Günlük rutin davranışlara devam edilmeli. Yaşlıların duygu ve düşünceleri dinlenmeli ve konuşarak kaygıları önlenmeli, bağışıklık sistemlerini güçlü tutabilmek için bakım ve beslenme gibi ihtiyaçları ihmal edilmemeli.

Öz bakım gerektiren yaşlıları için dikkat edilmesi gerekenler

Beslenme, kişisel bakım gibi öz bakım gerektiren bağımlı yaşlılara bakım verirken, tek kullanımlık maske ve eldiven kullanılmalı. Özellikle kurum bakımı hizmeti alan yaşlılar için tabak, bardak, havlu gibi eşyalarda ya tek kullanımlık ürünler tercih edilmeli ya da kişiye özel eşyalar düzenlenmeli."

Yaşlıların odasını havalandırın

Yaşlıların odasının hijyen kurallarına göre temizlenmesi ve havalandırılması gerektiğinin altını çizen Özmete, yaşlıların kaygılanmaması için koronavirüs hakkında doğru, onların anlayabileceği sadelikte bilgilendirilmelerinin önemli olduğunu kaydetti.

Emine Özmete, yaşlıların hijyen kurallarına uymaları için gerekli çabanın gösterilmesi ve yanıltıcı bilgilere itibar etmemeleri için uyarılmaları gerektiğini sözlerine ekledi.