KKTC'den Maraş kararı

ŞİFA KAYMAK
Abone Ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, 1974'ten beri kapalı tutulan Maraş için çalışmalar yapılması kararı aldı.KKTC Bakanlar Kurulu'nun attığı bu adım, kapalı Maraş bölgesinin Türk kontrolü altında açılmasını öngören ilk adım olarak niteleniyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, kapalı Maraş konusunda somut bir adım atılmasının zamanının geldiğini belirterek, bu çerçevede uzman bir ekip oluşturarak bu alan içerisinde bilimsel bir envanter çalışması yapılması için harekete geçme kararı aldıklarını bildirdi.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay

Kapalı Maraş'ta bilimsel bir envanter çalışması yapılması için harekete geçme kararı aldıklarını belirten Özersay, "Uluslararası alanda faaliyet gösteren isimlerden de yararlanılarak oluşturulacak ekip, kapalı Maraş’ta yer alan tapu kayıtları, taşınır ve taşınmaz mülklerin durumu, Vakıf mallarının saptanması, altyapının durumu, çevre açısından risk taşıyan unsurlar gibi hususları içerecek kapsamlı bir envanter çalışması yapmakla ve bunu Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığına raporlamakla görevlendirilecek." dedi.

Envanter çalışması sonucunda yapılacak raporlama sonrasında ortaya çıkacak verilere dayalı bundan böyle atılacak adımların da daha sağlıklı şekilde değerlendirilebileceğini dile getiren Özersay, "Hükümet olarak envanter çalışması ertesinde atacağımız bir sonraki adımda kapalı Maraş’ın eski sakinlerinin ve Vakıflar İdaresinin mülkiyete dair hak ve menfaatlerine halel gelmeyecek şekilde hareket edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Hukuken KKTC toprakları içerisinde askeri bölge statüsünde olan kapalı Maraş’ta oluşturulacak ekibin çalışma yapabilmesi için Bakanlar Kurulunun özel bir karar üreterek fiilen çalışmanın yapılmasının koşullarını hazırlayacağını belirten Özersay, bu çerçevede yapılacak bilimsel çalışmaya gönüllü olarak katkıda bulunmak isteyen isimlere de gelecek haftalarda genel çağrı yapılacağını kaydetti.

Özersay, "Hükümet olarak önümüzdeki günlerde, hem Sayın Cumhurbaşkanı hem de Cumhuriyet Meclisimizde temsil edilen siyasi parti başkanlarıyla bu konuda görüş alışverişinde bulunacağız.” dedi.

  • Ne olmuştu?
  • KKTC'nin Gazimağusa şehrine bağlı olan Maraş, 1974'te Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskana kapatılmıştı.

Bölge Türklerde

Annan Planı'na göre Rum tarafının denetimine bırakılması gereken Maraş, yapılan referandum ile Kıbrıs Türklerine bırakıldı. Ancak, bu durum bile hayalet şehre kilit vurulmasını engelleyemedi.

Fotoğraf yasak!

Bölgeden yalnızca araçla geçilebildiğinden neredeyse herkes fotoğraf çekmeye yelteniyor. Ancak bölgeden herhangi bir kayıt almak yasak; fotoğraf ya da video çekemiyorsunuz.

Kapalı Maraş'tan bir kare

Belirli bir hız sınırı var

Bölgeden araçla geçişlerde dahi belirli kurallar var; belirli bir hızın altına düşmeden ve arabayı durdurmadan gitmek zorundasınız.

Sadece askerler girebiliyor

Bölgeye yalnızca askerler ve birinci derecen akrabaları araçla girebiliyor. İçeride Askeri Ordu Evi bulunduğundan askerler ve aileleri buradaki plajı da kullanabiliyorlar

Asker kontrolünde

Şimdi, kapalı bölgede sadece Türk Birliği ve Birleşmiş Milletlerin askerleri var. Sınır kapısında bekleyen askerler, kimsenin içeri girmesine izin vermiyor.

Bölgeye giriş yasak!

Kapalı bölgeye girişler yasak. Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler de sınırdan öteye geçemiyor.

Maraş’ta zaman durdu

Harekat, Mağusa'nın yarısını cesete çevirdi. Maraş'ta zaman 1974'te durdu ve bir daha da canlanamadı.

42 yıllık sır açığa çıktı! Hayalet şehir Kapalı Maraş
Gündem

Topraklar Kıbrıs’ın

Kapalı Maraş'taki topraklar, Kıbrıs halkına aittir.

Akdeniz’in cenneti

Harekat sonrası bir kısmı yerleşim ve iskana kapatılan bölge, 1974 öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden biri durumundaydı.

Yunanca'da Varosha

Kıbrıs'ın gözde bölgelerinden Maraş'ın Yunanca ismi Varosha'dır.

Kıbrıs’ın uyuyan şehri Maraş

Bir zamanlar turizm ve mimarinin cenneti olan Maraş'ın Kıbrıs Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi, günümüze “Hayalet şehir” olarak gelmesine neden olur.