Korelilerin ziyareti sırasındaki bu fotoğraf gözyaşlarına boğdu

HABER MASASI
Abone Ol

1950'deki Kore Savaşı'ndan itibaren Türkiye ile Kore halklarının ve belediyelerin dostluğu karşılıklı bir şekilde devam ediyor. Büyükçekmece’nin Güney Kore’deki kardeş şehri Cheonan'dan gelen heyetin Kore gazisi ziyareti sırasında yaşananlar bu kardeşliği bir kez daha gözler önüne serdi.

Kore yarımadasında Çin destekli Kuzey ile ABD destekli Güney arasında çıkan savaşa dahil olan Türk ordusu, 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 5090 askerden oluşan bir tugay ile savaştı. 20. yüzyılın en kanlı çatışmalarına sahne olan Kore Savaşı'nda 741 Türk askeri şehit olurken, 2 binden fazla askerimiz gazi oldu.

1951 yılında Kore Savaşı'na asker gönderileceği haberi böyle verilmişti.

Savaşın sona ermesinden sonra yarımadada Kuzey Kore (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) ve Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) adın da iki ayrı ülke kuruldu. Desteklediğimiz Güney Kore birlikleriyle ve Kore halkıyla o günden itibaren başlayan kardeşlik ilişkileri günümüze kadar sürdü. 2002 Dünya Kupası’nda üçüncülük mücadelesi veren Türkiye ile Güney Kore maçında hafızalardan silinmeyen görüntüler ortaya çıkmıştı.

2002 Dünya Kupası'nda üçüncülük maçını Güney Kore ile oynayan milli takımımız, maçı kazanmasının ardından maç sonunda Güney Koreli futbolcular ile birlikte taraftarı selamladı.

Yıllardır devam eden dostluk ilişkileri iki ülke belediyeleri arasında da devam ediyor. Büyükçekmece’nin Güney Kore’deki kardeş şehri Cheonan’dan Türkiye’ye gelen heyet, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ile birlikte ilçede yaşayan Kore gazilerini evlerinde ziyaret ederek madalya takdim etti.

Kore heyeti Büyükçekmece'de yaşayan Kore gazilerini evlerinde ziyaret ederek madalya takdim etti

Kore Gazisi Yaşar Erkanlı ve Ahmet Özkan’ı ziyaret eden Oh Seoggyo başkanlığındaki Cheonan Belediyesi heyeti, Kore’de savaşan Türk askerlerine büyük saygı ve minnet duyduklarını ifade ederek; “Kore’nin özgürlüğü ve demokrasisi için savaşan Türk askerlerine minnet borçluyuz. Kore ile Türkiye’nin tarihten gelen bu güçlü bağı bundan sonraki kuşaklar arasında da geliştirilerek sürdürülecektir” dediler. Ziyaret sırasında Korelilerin, Kore gazisine saygı için önünde yere eğilmesi duygusal anlar yaşattı.

Korelilerin, Kore gazisine saygı için önünde yere eğilmesi gözleri yaşarttı.