Koronavirüs renk haritası ne zaman güncellenecek?

HABER MASASI
Abone Ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerinde karar dönemi ile normalleşme haritası güncellemesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, önümüzdeki hafta yapılacak kabine toplantısında Türkiye'nin koronavirüs renk haritasının güncelleneceğini ifade etti.

Koronavirüs salgınının dünyanın son bir asırdaki en büyük sağlık krizi olarak etkisini artırarak sürdürdüğünün altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de alınacak yeni önlemler için kabine toplantısını işaret etti.

"Harita önümüzdeki hafta güncellenecek"

Yerinde karar dönemi hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bugün Türkiye aşılama konusunda dünyada en üst sıralarda yer alıyor. Salgın tedbirlerinin yönetiminde de oldukça iyi bir noktadayız. Son kabine toplantısında şehirlerimizi vaka sayısı, yoğun bakım yatak sayısı, aşılama kriteri gibi farklı kriterlere göre 4 farklı gruba ayırarak renklendirdik. Yeni kontrollü normalleşme adımlarını da bu renklere göre belirledik. Böylece durumu iyi olan illere durumlarına sahip çıkmalarını, durumu kötü olan illerin ise duruma müdahale ederek durumlarını iyileştirmek için adım atmalarını sağlamayı hedefledik.

Sosyal Medya: Hangi il nasıl normalleşecek?


Hiç şüphesiz ideal olmamakla birlikte bu sistemin nispeten adil olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki hafta yapacağımız kabine toplantısı ile illere göre normalleşme haritasını güncelleyeceğiz. Temizlik, maske, mesafe kurallarına uyarak ülkemizi bu musibetin yol açtığı sıkıntılardan kurtarabileceğimiz umut ediyorum” diyerek normalleşme haritasının önümüzdeki hafta güncelleneceğini duyurdu.

İstanbul kırmızıya dönmüştü

'Kontrollü normalleşme' için illerin 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık korona virüsü vaka sayılarını içeren haritanın son hali geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. 100 bin kişide 89,99 olan vaka sayısı 111, 57'ye çıkan ve 100 kişi sınırını aşan İstanbul daha önce açıklanan kriterlere göre turuncu gruptan kırmızı gruba döndü.

Büyükşehirlerde vaka sayıları artarken, İstanbul'da 100 bin kişide 89,99 olan 111, 57'ye çıktı. Samsun 100 binde 348,36 vaka ile artış sayısında birinci olurken Sinop, Ordu, Giresun ve Trabzon vaka sayılarının nüfusa göre en yüksek olduğu diğer iller oldu. Ankara ve İzmir'de yükseliş görülürken Şırnak ve Hakkari gibi düşük riskli illerde de vaka sayıları arttı. Haftalık verilere göre Hakkari, Şırnak, Batman, Mardin ve Siirt 100 bin kişide en az vaka görülen iller oldu. Uşak'ta ise vaka sayısında düşüş sürüyor.

Son paylaşılan vaka haritası

Son paylaşılan haritada pek çok ilde artış gözlemlendi. Peki, bu artış ikinci risk haritasına nasıl yansıyacak? Son oranlara göre 4 renkli risk haritasının gelecek hafta güncellenmesi bekleniyor.

Rengi değişen illerde ne olacak?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan, TRT Haber'e yaptığı açıklamada haritada risk seviyesi yükselecek illerde yaşanacakları değerlendirdi:

“Haritada rengi turuncu ve kırmızı olan illerde toplumun pek çok kesimini etkileyen tedbirler uygulanıyor. Bunların başında hafta sonu sokağa çıkma yasağı geliyor. Rengi kırmızıya ve turuncuya dönen illerde aynı durum söz konusu olacak.

65 yaş üzeri ve 20 yaş altı kişilerin düşük riskli ve orta riskli bölgelerde kısıtlamaları kaldırıldı. Ancak bu yerler haritada yüksek ve çok yüksek riskli kısma geçerse kısıtlamalar tekrar söz konusu olacak.

Sosyal Medya: Şehrinizin bulunduğu risk grubu nasıl değişebilir?

Önemli noktalardan bir tanesi de okullar, eğer illerde yüksek riskli ve çok yüksek riskli yöne eğilim söz konusu olursa burada da sorun olacak. Bu illerde eğitime çevrim içi olarak devam edilecek."

Kırmızı renge geçenlerde bir başka önemli hususun da restoran kafe ve benzeri işletmelerin faaliyetlerinin durdurulması olacağını söyleyen İlhan, tüm vatandaşları vaka sayılarını düşürmek için gayret göstermeye çağırdı:

“Edirne’den Kars’a tüm Türkiye mevcut renklerinin bir alt seviyeye düşmesi için çaba sarf etmeli. Mavi renkli illerimizin azaldığını gözlemliyoruz. O yüzden tüm illerimizin bir gayret içinde olması gerekiyor.”

İkinci haritanın da önümüzdeki günlerde yayınlanmasıyla illerdeki son durumun ortaya çıkması bekleniyor.