Kurban Bayramı'nda nasıl beslenilmeli

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Bu bayram da sofralarımız birbirinden lezzetli yemeklerle dolup taşacak. Misafirlerimizi ağırladığımız büyük sofraların yine vazgeçilmezi kurban etlerimiz olacak. Ağır yağlı, bol şekerli ürünlerin tüketileceği bayram günlerinde midemize fazla yüklenmemeliyiz.

Kurban Bayramı sonrası her sene yaşadığımız mide rahatsızlıklarını tekrarını bu sene de yaşamamız için yediğimiz içtiğimiz besinlere çok dikkat etmeliyiz. Kurban bayramında özellikle artan et tüketimi ve her gün fazlaca yenen tatlılar, sağlığı olumsuz etkiliyor ve kilo alımını kaçınılmaz hale getiriyor. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyon, kalp - damar, şeker ve mide rahatsızlığı olanların dikkatli davranması gerekiyor.

Kurban Bayramı'nda peki başka hangi noktalara dikkat etmeliyiz? İşte yanıtı...

Kurban eti nasıl pişirilir?

- Öncelikle kurbanlık et değişik şekillerde pişirilebilir. Kestiğiniz hayvanın çeşidine göre etin, hangi hayvanın bölümünden alındığı belirleyici rol oynar. Örneğin kuzu etinin kavurma yöntemiyle dana ve koç etinin kavurma yöntemi biraz farklıdır.

- Kurban etini kesmek için keskin bıçaklar kullanılmalı, etler kemikten büyük bir dikkatle sıyrılabilmeli.

- Etlerin üzerindeki sinir ve yağlar ayrıldıktan sonra, etin lop kısımları yan yana olacak biçimde kesilir ve dilimlenir.

- Etin lop kısımları 2 parmak kalınlığında küp küp kesilerek kuşbaşı şeklinde doğranır.

- Hayvanın değişik bölgelerdeki etler aynı tencerede kavrulursa ya erken pişip dağılır ya da tam pişmeden sert kalabilir.

- Kurbanın etinin kavurma, haşlama, pirzola gibi birçok çeşidi yapılabilir.

Kurban eti nasıl saklanmalı?

- Kurbanlık kesildikten hemen sonra serin bir yerde temiz kaplar içinde maksimum 5 saat muhafaza edin. Daha sonra parçalama işlemi gerçekleştirin.

-Eti parçalara ayırmadan önce ellerinizin temizliğinden emin olun. Etleri keseceğiniz tahtayı, bıçağı ve etleri koyacağınız kapları 1 gece önceden kaynar suda yıkayın.

-Sakatatları ve etleri mutlaka ayrı kaplara koyun.

-Etler buzdolabında maksimum 5 gün saklanabilir. Süre uzadıkça etin rengi koyulaşmaya başlar. Renginin koyulaşması tek başına etin bozulduğu anlamına gelmez. Bunun yanında ette koku ve doku değişiklikleri etin bozulmaya başladığını gösterir.

-Dondurulan kurban etini daha hızlı çözülmesi için sıcak suya koymayın. Bu ette oluşacak bakteri hızını ve miktarını arttırır.

-Dondurulan et çözüldükten sonra tekrar tekrar dondurmayın. Mümkünse çözülen eti aynı gün tüketin. Bunun için hazırladığınız paketlerin küçük porsiyonlarda olmasına özen gösterin bu tüketim açısından size kolaylık sağlar.

Kurban Bayramı’nda ağız ve diş sağlığını koruyan 8 öneri
Hayat

Midemizi rahatlatmak için gün içinde tüketilmesi gereken besinler

- Etlerin yanında pilav ve makarna yerine; bulgur, esmer pirinç tüketilmelidir.

- Bayram ikramı olarak ya da yemeğin yanında asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tüketilmelidir.

- Kavurma ve diğer et çeşitleri öğle öğününde tüketilmelidir. Akşam öğününde ise sebze, kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir

- Günlük minimum 2 litre su tüketimine dikkat edilmelidir.

- Ara öğün olarak gün içinde meyve, leblebi gibi yağı düşük, sağlıklı atıştırmalıklar tüketilebilir.

- Çikolatalar ve şerbetli tatlılar yerine meyve salataları veya sütlü tatlılar hazırlanmalıdır.