M.Ö. 3200 yıllarında inşa edilmiş anıt mezar: Mühendislik harikası

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Mısır medeniyetinin olmadığı, Babil ve Girit medeniyetlerinin dahi doğmadığı bir dönemde; inanılmaz mimari ve astronomi bilgisiyle inşa edilen Newgrange anıt mezarı.

İrlanda'nın başkenti Dublin yakınlarında M.Ö. 3200 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen anıt mezar Stonehenge'den (Neolitik taş devri ile Bronz çağı arasında en az 5 kademede oluşan bir anıttır) dahi eskidir.








0.
Mühendislik harikası olarak kabul edilen yapıda alt tarafları ağır, üst tarafları hafif olan yekpare taşları öylesine güzel bir düzen içinde koyulmuştur ki her üste konan taş alttakinden biraz daha dışarı çıkık vaziyette durmaktadır. Taşların böyle yerleştirilmesiyle birlikte yapının üst orta kısmında 6 metre yüksekliğinde altıgen bir baca ortaya çıkmıştır. Bacanın ağzında ise açılıp kapanan bir kapak taşı vardır.
0.
Yapı inşa edilirken astronomiden de yararlanılmıştır. Örneğin; güneşin dönüm günlerinde yapının içinde çok etkileyici bir ışık huzmesi meydana gelir. Yılın en kısa gününde sabah güneş doğduktan sonra güneş ışığı doğrudan yapının içindeki mezar odasına düşer. Bu odadan yansıya güneş ışıkları çeşitli koridor kapılarına ve dev taşlara yansıyarak ilerleyip, son olarak yapının en arka duvarına kadar ulaşır. Yapıda enteresan olan diğer şey ise; yerleştirilen tüm blok taşların ışığın değip yansıyabileceği açıda olmasıdır.
0.
Yapıda 3 lü spiral oymalar dışında herhangi bir yazı ya da resim bulunmuyor. Kim tarafından nasıl inşa edildiği bilinmiyor ancak bu yapıyı inşa edenlerin ilkel insanlar olmadığı, becerileri ve zekalarının üst düzey olduğu bir gerçek.