Okul dönemi yaklaşırken kara kara düşünen ebeveynlere, çocuklarını okula hazırlamaları için öneriler!

HABER MASASI
Abone Ol

Uzun bir tatilden sonra okula gitme durumu, çocuklar için oldukça zor olacağa benzese de; siz onları şimdiden okul düzenine alıştırmaya başlayın.

Okula yeni başladığınız ilk günü hatırlıyor musunuz? Muhtemelen bölük pörçük de olsa aklınızda bir şeyler kalmıştır; o gün her çocuk için bir travmadır. Kimi çocuk annesinin eteğinden ayrılmamak için kıyametler koparır, kimisi de koşa koşa neşeyle gider okula… Ama neredeyse her birinin, ilk günlere dair anıları vardır. Yalnızca okula yeni başlanan dönemde hissedilmeyen okul gerginliği, uzun tatiller sonrasında da baş gösterir. Tam o dönemde nükseden karın ağrıları, mide bulantıları ve dahası, çocukların okula gitmemek için kullandıkları silahlarıdır. Bu süreç, çocuklarının geleceğini düşünüp onları okula gönderme çabasıyla dolup taşan ebeveynler için oldukça zorludur. Okul döneminin açılışı için şimdiden kara kara düşünmeye başlayan ailelere, çocuklarını okula hazırlamaları için önerilerimiz var.



0. Okullar 19 Eylül ‘de açılıyor
Yaz döneminden sonra bir de bayramın eklenmesiyle uzayan tatilden çıkıp okula gitme durumu, çocuklar için oldukça zor olacağa benzese de; siz onları şimdiden okul düzenine alıştırmaya başlayın.
0. Uzmanlar uyarıyor!
Uzmanlar çocuklarda okul korkusuna dikkat çekerek çocukların çeşitli sebeplerden okula gitmek istemediklerini söylüyor.
0. Okul korkusu nedir?
0. Okul reddi öfke patlamalarıyla sonuçlanabilir
Özellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülen okul korkusu ve okul reddi, çocuğun yoğun bir endişe ile okula gitmek istememesi, ağlaması ve öfke patlamaları ile sonuçlanabilir.
0. Okuldan kaçma yalanı
Uzmanlar, çocukların sıklıkla okula gitmemek için karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı gibi şikayetlerde bulunmalarını doğal karşılıyor. Okuldan kaçmak için öne sürdükleri bu bahanelerin karşılığında, ailelerin verdiği tepki oldukça önemli.
0. Yalanla suçlamayın
Böyle durumlarda onları yalanla suçlamak yapacağınız en yanlış şey olacaktır.
0. Anlamaya çalışın
Bu gibi durumlarda, onların açısından bakmaya özen gösterin; öne sürdükleri bahaneleri dinleyin ve kısa süreli çareler bulup onları bir şekilde okula gitmeye ikna edin.
0. Evde kalmalarına izin vermeyin
Evde kalmaları durumunda, istediklerini almış olup bahane bulmayı alışkanlık haline getirebilirler.
0. Çocuklar neden okuldan korkar?
Bu sorunun cevabını neredeyse bütün ebeveynler merak ediyor olmalı.
0. Anne babadan ayrılma korkusu
Özellikle doğumdan sonra annesinin dizinden ayrılmayan çocukların anne yanından ayrılıp tanımadığı, bilmediği bir ortama alışması ihtimali oldukça zordur. Bu yüzden onlardan ayrılma kaygısı, çocukları okula gitmekten uzaklaştırır. Annesi okula bıraktıktan sonra, onu bir daha göremeyeceğini sanan çocuklar bile var; bu yüzden okul endişesi yaşamaları konusunda onlara hak vermeye çalışın.
0. Helikopter aile yapısına sahip olma
Okul korkusu fobisi, özellikle aşırı kontrolcü ve çocuklarının her an yanında olan ailelerin çocuklarında görülüyor. Yalnız başına bir şey yapmayan çocuk, ailesinden ayrı kaldığı zamanlarda kendini güvensiz hissediyor. Helikopter aile olmanın dezavantajlarını Helikopter aileler
haberimizden okuyabilirsiniz.
0. Sosyalleşme korkusu
Yine aşırı ilgili ailelerin, çocuklarının sosyalleşmelerine izin vermemesi durumundan kaynaklanan problem, çocukların yalnızlaşmasına ve farklı insanlarla iç içe olmaktan korkmasına neden oluyor.
0. Kurallar ve öğrenememe korkusu
Çocuklar evdeki özgür hayattan sonra, okuldaki kuralların içinde boğulmuş hissederler. Bunun sonucunda okula itmek istemeyen çocuk, başarısız olmaya da meyillidir.
0. Anlayışsız öğretmenler
Son zamanlarda her okulda olmasa da, bazı okullarda çocukların karşısına onları anlamayan, başarısızlıklarını eleştirip destek olmak bir yana, onları yerin dibine sokan öğretmenler var. Bu durum, çocuğu okulda uzaklaştırmaya yetecek en büyük etkenler arasında. Yanı sıra, öğrencinin okula bağlanmasındaki en büyük etken de öğretmendir; öğretmeni ne kadar anlayışlı ve destekçiyse, çocuk o kadar güçlü ve okula bağlı olur.
0. Arkadaş bulamamak
Özellikle zayıf gördüğü yanlarıyla ilgili arkadaşlarının onunla alay etmesi durumu, çocukların okulda yaşadığı en büyük özgüven kaybıdır. Bu durumlarda çocuk okuldan kaçmak için elinden geleni yapar.
0. Ailelere öneriler!
Böyle durumlarda onunla kurduğunuz iletişim oldukça önemli. Siz onu anlayıp doğru iletişim kanalını tespit ederseniz, sonunda istediğinize ulaşacaksınızdır.
0. Onlara sorumluluk verin!
Okul dönemi başlamadan önce, onlara küçük de olsa sorumluklar verip yalnız başlarına halletmeleri gerektiğini söyleyin. Kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmelerinin tek yolu, sorumluluk almaktır. Böylece özgüvenleri de artacaktır.



0. Çocuğunuzu anlayın
İşe onu anlamakla başlayın, okuldan neden korktuğunun sebebini tespit edip soruna odaklanın. Size bir şeyler anlatana kadar sabredip bekleyin.
0. Öğretmeniyle görüşün
Öğretmenle tanışma fikri oldukça önemli; bu detayı ihmal etmeyin. Öğretmenin karakteri ve çocuklara yaklaşımı, en az çocuğunuzun karakter yapısı kadar önemli. Öğretmenle iş birliği halinde olup çocuğunuz hakkında sık sık görüşün.
0. Onlara ne kadar güçlü bireler olduklarını anlatın
Çocukları motive etmenin en iyi yolu, onlara güçlü bireyler olduklarını hissettirmektir. Onlara süper kahramanlardan bile güçlü olduklarını, her şeyi halledip hiçbir şeyden korkmamaları gerektiğini hissettirin.
0. Okul korkusu nasıl yenilir?