Okuyana beyninin diyetini ödettiren akıl ile ilgili 5 önemli bilgi

ŞEYMA ÖZİN
Abone Ol

Beyin ve aklımızla ilgili öyle tespitler var ki insan öğrendikçe hayretler içinde kendine yabancılaşabiliyor.

Artık hepimiz, beyin ve aklımızla ilgili temel nörolojik kabullere sahibiz. Söz konusu gerçekliği, bir kısım “Abi beyin nasıl bir şey ya!" diye kısa keserken, diğer bir kısım, organlarının merkezi kontrol ve tepkilerini refleksler, omuriliğin ve çevresel gangliyonların aracılığıyla gerçekleştirmeyi sağlayan kompleks duyusal impulslara bağlı…" gibi ultra bilimsel şekilde ifade ediyor. Yani anlayacağınız günümüzde gizem ve kapalılığını halen koruyan beyin ve akıl ile ilgili kimse oksimoron ifadelerde bulunmuyor. Beyin ve aklımızla ilgili öyle tespitler var ki insan öğrendikçe hayretler içinde kendine yabancılaşabiliyor.
0. Hiç kimse aklın gerçekten ne olduğunu bilmiyor ya da başka bir ifadeyle beyin aklı nasıl üretiyor?
<p> Tamam, beyin var. Bunda kimsenin şüphesi yok. Ancak beyin nasıl bir işlem süreci içerisinde bilinç ve bilinçaltıyla birlikte hareket ederek aklı oluşturuyor. Yine, akıl beyin tarafından oluşturulsa bile beyinden bağımsız olarak hareket ediyor ve kararlarını kendi veriyor. Gerektiği durumlarda da akıl beynin çalışma biçimini değiştirebiliyor. </p>
0. Düşünmek, aslında kendinle konuşmanın bir yoludur

Düşünmek üzerine düşünmenin en pratik yolu, düşünmenin kendinle konuşmanın bir biçimi olduğunu bilmendir. Biraz karmaşık gibi gelebilir. Ancak düşünme faaliyeti bireyin kendisiyle konuşarak bir karar verme sürecidir diyebiliriz.

0. Zihninizi çalışırken gözlemleyebilirsiniz

Aklı gözlemek biraz tuhaf gelebilir fakat “kendini gözlemleme” olarak adlandırılan bu yöntemle olay ve durumlar karşısında aklınızın nasıl duygusal tepkiler verdiğini, nasıl hareket ettiğini ve neye karar verdiği ölçün. Bunun en önemli faydası, kendini tanımanın ötesinde beyninin çalışma biçimini biliyorsun ve bu durum gerektiğinde sakinleşmeni ve kendini kontrol etmeni sağlıyor. Benzer olaylar karşısında aynı tepkileri mi veriyorsun ya da korku ve kaygılşarınız mı var? Kendinizi gözlemleyin ve aklınızla konuşmaya başlayın. Emin olun, belirli bir süre sonra endişelerinizden kurtulacaksınız.

0. Zihin bir sirk gibidir

Zihnimiz öyle tuhaf bir şeydir ki karmaşık bir sirk alanı gibi olup tüm gösteri ve süreçler bir birine karışmadan gerektiği yerde çalışır. Bir başka deyişle, kimse kimsenin işine karışmadan işini yapar. Ancak bazen bizleri şok edici ya da stresli bir süreçten geçerken beynimiz zihinsel süreçleri sağlıklı işleyemeyebilir. Bu noktada çözüm zihnimizi kontrol edemesek bile onu yönetmeyi öğrenerek doğru kararlar alabiliriz.

0. Akıl beyni değiştirebilir
  • Kişisel gelişim uzmanlarının kullandığı çok popüler bir slogan vardır, “Zihninizle her şeyi değiştirebilirsiniz.” Bu söylem kadar popüler olmasa da zihnimiz yeni öğrenme süreçlerinde ya da benzer düşünme faaliyetleri gerçekleştirdiğinde beyni değiştirebiliyor. Yeni öğrendiklerimiz yeni düşünme biçimleri oluştururken, eskiden düşünmediğimiz durum, olay ve alışkanlıklar kazanabiliyoruz. İşin asıl ilginç yanı ise bu durumun yaşlılar için de geçerli olması. Boşuna dememişler, “Öğrenmenin yaşı yoktur diye”