Ölüm yıl dönümünde Adile Naşit'in akıllara kazınan rollerini hatırlayalım

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Kahkaha garantili, hüznü ve mutluluğu aynı anda yaşatabilen bir değer, Adile Naşit... Ölümünün üzerinden tam 31 yıl geçmesine rağmen gülüşü, kahkahaları hatta anlattığı masallar halen hafızalardan silinmiş değil.

Kendine has akıllara kazınan kahkahaları, Hababam Sınıfı'nın Hafize Ana'sı, Neşeli Günler'in turşu için kavgaya tutuşan Saadet Hanım'ı, anne tiplerinin hakkından ustalıkla gelen usta oyuncu Adile Naşit...
Sinema dünyasında Hababam Sınıfı serisinin Hafize Ana rolü ile olduğu kadar, Münir Özkul ile karşılıklı oynadığı filmlerdeki "Anne" rolleriyle de ünlendi. Adile Naşit canlandırdığı anne karakterleri nedeniyle 1985 yılında Yılın Annesi seçilmiştir.
Adile Naşit, 16 yaşındaki oğlu Ahmet'i kaybetmiştir. Kalbi delik olan Ahmet'in kalp ameliyatı başarılı geçmesine rağmen sonrasında fenalaşarak komaya girmiş ve kurtarılamamıştır.
Adile Naşit tek çocuğu olan Ahmet'i kaybettikten sonra iyice çocuklara yöneldi. Uykudan önce isimli çocuk programıyla birlikte masalcı teyze diye anılmaya başladı. İşte Adile Naşit'in akıllara kazınan 9 filmi...

Adile Naşit'in gülen yüzünün ardında kalan dinmeyen acı
Lugat

1. Uykudan Önce
Tek kanalla dönemde Adile Naşit “uykudan önce “adlı o döneme damgasını vuran çocuk programını sundu. Çocuklara masallar ve hikâyeler anlatarak çocukların gönlünde taht kurmayı başaran masalcı teyzeleri oldu. Çocuklara yönelik yapılan yayınların ilk örneğidir.
2. Hababam Sınıfı
1975 yılında başlayan Hababam Sınıf'ı serisinin Hafize Ana'sı Adile Naşit Hafize Ana olarak okulun hizmetlisi görevinden Hababam Sınıf'ına kırmamak için yıl sonunda sahneye çıkması ve sıfırcı Hafize rolüyle öğretmenliğe kadar renkli sahneleriyle hafızalarımıza kazandı.
3. Gülen Gözler
1977 yapımı filmde 5 tane kızı olan Nezaket Hanım'ın kızlarını evlendirme sürecinde başlarına gelen olayları anlatıyor.
4. Bitirimler Sınıfı
1975 yapımı filmde Zehra Ana rolüyle karşımıza çıkar. Her gün afacan öğrenciler, garip öğretmenler, yufka yürekli hademe Zehra Ana ve okulun en popüler öğrencisi Sezer arasında komik olaylar yaşanır.
5. Bizim Aile: Merhaba
1975 yapımı filmde melek hanım hayat veren Adile Naşit geçimi zor hale gelen ailenin annesidir. Kenara attığı paralarla tenceresini kaynatmaya çalışıyordur.
6. Süt Kardeşler
1976 yapımı Süt Kardeşler konağın sahibi Melek Hanım rolüyle karşımıza çıkar. Konağa giren gulyabani ile işler sarpa sarar. Komik ve eğlenceli hikayesiyle oldukça keyif alacaksınız...
7. Aile Şerefi
1976 yapımı filme Emine Hanım rolünü üstlenmiştir. Zengin bir ailenin çocuğu olan Oktay ailenin başına musallat olmasıyla aile de büyük bir yıkım meydana gelir. Oktay Rıza'nın kızını kaçırır ve tüm aile birleşip her şeye karşı koymaya karar verirler.
8. Tosun Paşa
1976 yapımı filmi Tellioğlularından Adile rolünü oynar. İki köklü aile Tellioğluları ve Sefer oğulları Yeşil vadi için bir araya girerler
9. Neşeli Günler
1978 yapımı filmde Saadet Hanım canlandırıyor. Kocası Kazım Efendi ile turşu yüzünden bir türlü anlaşamıyordur. Bir gün çocukları 3 er 3 er paylaşır ve ayrılırlar. Tesadüf eseri kardeşlerin tekrar karşılaşması ile bu hikâye kaldığı yerden devam edecektir.