Ramazan'da sofralarınızı zenginleştiren Osmanlı lezzetleri

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Ramazan ayında sofralarınızı zenginleştiren ve Osmanlı mutfağından fikir veren lezzetler...

Türk kültüründe Osmanlı etkisi yadsınamaz bir gerçek; bu etki özellikle yemek kültüründe belirgin bir şekilde kendini gösteriyor.

Osmanlı Dönemi yemeklerinin birçok ülke üzerinde çok büyük etkisi olmuştur ki, Ortadoğu mutfağında görülen lezzetlerin benzerlikleri bunun en iyi açıklayıcısı. Bu yansıma, aynı zamanda benzer yemeklerin farklı isimlerle ortaya çıkmasına ve yemek kültürlerinin çok yakın olmasına yol açıyor. Şerbetli tatlılardan baklava birçok kültürde aynı seslendirilip yazılırken; Lübnan Arapçası'nda “baklawa" şeklinde yazılması bu etkileşime bir örnektir.

Osmanlıların birçok ülkeye yayılan kültür etkisinin yanı sıra, başka ülkelerden etkileşim yolu ile edindikleri bilgileri de yaymış olmaları onların zengin bir kültüre sahip olduğunun kanıtlarındandır. Bu zengin kültürün içinde çeşitli lezzetlerin varlığı, günümüz Türkiyesi'nde de etkilerini göstermekte.

İftar sofralarınızı zenginleştirmek ve Osmanlı'nın çeşitli lezzetlerinden fikir alabileceğiniz tatları sizin için araştırdık.

0. Badem çorbası

İftar menülerinin vazgeçilmezi çorba, Ramazan ayında sıvı alımı bakımından oldukça sağlıklı. Her akşam aynı çorbayı yapmaktan sıkılanlar için, değişik bir lezzet olan badem çorbasını deneyebilirsiniz. Osmanlı mutfağının değişik lezzetlerinden badem çorbası, alışık olunan tatlardan uzak olsa da farklı lezzetleri denemeyi sevenler için oldukça ideal; akşam menünüze ekleyin deriz.

0. Bamya çorbası
Başka bir Osmanlı lezzeti olan bamya çorbası da çorba seçenekleri arasında. Alışık olunan çorbalardan uzak, oldukça yaratıcı ve lezzetli bir sebze çorbası olan lezzeti, misafirlerinize gururlar ikram edebilirsiniz.
0. Bıldırcın dolması
Başrolünde pirinç, fıstık ve üzümün olduğu bıldırcın dolması, Osmanlı Dönemi sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden. Hürrem Sultan'ın favori yemeklerinden olduğu iddia edilen bıldırcın dolmasını, akşamki iftar menünüze eklemenizi öneririz.
0. Mahmudiye
Ballı, bademli, gün kurulu, üzümlü bu eşsiz lezzet, tam da Türk mutfağına layık türden. Osmanlı mutfağından eksik olmayan bal, yemeğe lezzet veren en can alıcı malzemelerden. Bal ve kuruyemişlerden oluşan bu lezzeti, iftar sofranızda ana yemek olarak da servis edebilirsiniz.
0. Hoşaf
Osmanlı sofralarının vazgeçilmezi hoşaf, sindirim açısından da oldukça faydalı. Türk mutfağında da özellikle Ramazan ayında tercih edilen hoşaf, Osmanlı iftar sofralarında da başköşededir. Asitli, yapay şekerli, tatlandırıcılı içecekleri bir kenara bırakıp siz de bu akşamki sofranıza bir hoşaf kaynatın deriz.
0. Nohut dolması
Türk yemek kültüründe olduğu gibi, Osmanlı'nın da ete düşkün olduğu iddia edilse de; bakliyat ağırlıklı lezzetler oldukça fazla. Dışı nohut, içi fıstıklı soğanlı bu lezzeti iftar sofralarında ara öğün olarak servis edebilirsiniz.
0. Kubbe-i Siniye

Bulgurlu, salçalı, bol baharatlı bu lezzet, içli köftenin atası. İsmi gibi bir Osmanlı dokunuşu olan Kubbe-i Siniye, iftar sofralarınızı süsleyecek yiyeceklerin başında gelebilir.

0. Kavun dolması
Kavunun dolması mı olur demeyin, bir defa deneyin. Fatih Sultan Mehmet'in de en sevdiği yemeklerden olduğu iddia edilen lezzetlerden kavun dolması pirinç, tarçın ve üzüm gibi klasik dolma malzemelerinden yapılıyor.
0. Piliç Topkapı
Osmanlı saray mutfağına yakışan lezzetlerden piliç Topkapı'yı iftar sofralarınızda servis ettiğinizde, misafirleriniz hayran kalacak.
0. Mutancana
Türk mutfağının ana yemeklerde en alışık olduğu lezzetlerden tencere yemeği mutancana, kuzu etinden yapılıyor. İçinde mürdüm eriği, üzüm, incir gibi meyvelerin de olduğu lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.
0. Marmarine
Ispanak ve peynirin mükemmel uyumu bu lezzet, iftar soflarında neredeyse bütün ana yemeklerin yanına yakışacak türden. Sıradan ıspanak yemeklerinden sıkılanlar için, ıspanağı peynirle buluşturmak iyi fikir.
0. Reştiyye
Bu lezzet tıpkı tencere yemeklerinden sonra yenen ev eriştesi gibi… Osmanlı'nın lezzetlerinden olan reştiyye yumurta, tulum peyniri, çok sayıda baharat eklenerek yapılıyor. Reştiyye, iftar sofralarınızı çeşitlendirecek lezzetler arasında.
0. Sadabad pilavı
Hem doyurucu hem oldukça sağlıklı bu pilav, tıpkı Türk kültüründeki iç pilava benziyor. Bol baharatlı, üzümlü, tarçınlı, fıstıklı bu lezzete bayılacaksınız.
0. Zerde
İftar sofralarının vazgeçilmezi tatlı kültürü, Osmanlı'dan geliyor olmalı. Safran Osmanlı'nın en pahalı baharatlarından olduğundan, safran yerine zerdeçal kullanılarak yapılan zerde, Türk kültüründe de sevilen tatlılar arasında.