Rehber: iPhone'lar için en iyi 8 3D Touch ipucu!

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

3D Touch özellikleri sayesinde iPhone'ları çok daha kullanışlı hale getirebilmek mümkün. Peek ve Pop sistemiyle birlikte destek kazanan uygulamalar artık çok daha işlevsel. Tüm ayrıntılar haberimizde:

Apple'ın üç yıl önce iPhone 6s ile birlikte hayata geçirdiği 3D Touch sistemibirçok farklı işlevi gerçekleştiriyor. Mobil uygulamaların 3D Touch desteklemesiyle birlikte bu sistem çok daha kullanışlı hale gelmiş durumda.

3D Touch özellikleri sayesinde iPhone'lar çok daha işlevsel hale geliyor.

3D Touch'ta Peek ve Pop olmak üzere iki ana özellik var. Şöyle ki:

Peek

Peek, telefon ekranında herhangi bir noktaya hafifçe bastırıp altseçeneklerin ön izlemesini görmeye deniyor.

Pop

Pop, telefon ekranında herhangi bir noktaya Peek'e oranla daha fazla bastırıp uygulama ve seçenekleri detaylı görmeye deniyor.

Peki ama bu özellikler tam olarak nasıl kullanılıyor?

Basit senaryolarla iPhone'lardaki 3D Touch sistemini çok daha aktif bir şekilde kullanabilmek mümkün. Detaylandıralım:

1- Yazı yazarken imleci hızlıca taşıyın

3D Touch desteğiyle cümle içinde hızlıca bir alana gelebilmek mümkün.

Bu sistem birçok kişi tarafından biliniyor. Ancak yine de haberdar olmayanlar için belirtmekte yarar var. Klavyede herhangi bir şey yazıyorsanız, 3D Touch desteği sayesinde cümleler arasında kolayca gezinti yapabilirsiniz. Yani aslında bu sistem temel olarak klavyeyi bir dokunmatikalana dönüştürüyor.

2- Tek seferde tüm bildirimleri temizleme

3D Touch desteğiyle tüm bildirimleri tek seferde hızlıca silebilmek mümkün. Özellikle uygulamaların bildirimleri ve WhatsApp gruplarından gelen mesajların bildirimlerini temizlemek için gayet kullanışlı bir özellik olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

iOS'un Bildirim Merkezi'nden tek seferde tüm bildirimleri temizlemek için ekranda ilgili kısma sertçe bastırıp 'Clear All Notifications' seçeneğine tıklamak yeterli. Türkçe kullananlar için de 'Tüm Bildirimleri Temizle' düğmesi geliyor.

3- Klasörün içini görüntüleme

3D Touch sayesinde klasörlere giriş yapmadan içerideki uygulamalar ve detaylar görülebiliyor.

iOS'ta uygulamaları sıralamak ve daha düzenli hale getirmek için klasör sistemi birebir. Klasörlerin içine girmeden uygulamaları görüntülemek için de 3D Touch özelliğinden yararlanmakta yarar var.

4- Kontrol Merkezi'ndeki detaylara erişme

3D Touch sayesinde Kontrol Merkezi üzerinden daha detaylı bileşenlere erişebilmek mümkün.

Kontrol Merkezi, eskisine oranla çok daha fazla bileşen barındırıyor. 3D Touch sayesinde KontrolMerkezi'ne ilişkin detaylara Peek ya da Pop sistemiyle erişilebiliyor.

5- App Store indirilme öncelik verme

Uygulama indirme ve duraklatma seçenekleri 3D Touch üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

İndirilen uygulamalarla alakalı detaylara 3D Touch üzerinden erişilebiliyor. Durdurma ve iptal etme seçenekleri uygulama simgesine dokunmadan bu şekilde hızlıca halledilebiliyor.

6- Anında selfie ya da video çekme

Kamera uygulamasındaki ek seçenekler bu şekilde.


Kamera uygulama simgesinin üzerine sertçe tıklandığında selfie çekimi, video kaydı, slow-motion video kaydı ya da portre çekimi için ilgili dört kısayol geliyor.

7- İnternet sitesinden kolayca görsel kaydetme
3D Touch ile fotoğraflar kolayca kaydedilebiliyor.

3D Touch özelliğiyle websayfalardan kolayca fotoğraf indirme işlemi de gerçekleştirilebiliyor. Fotoğrafı galeriye atmak için görüntü üzerine tıklandığında 'Görüntüyü Kaydet' seçeneği geliyor. Buna tıklamak yeterli.

8- Netflix'te kısa özet görüntüleme
Netflix'te de yine benzer şekilde filmlerin kısaca özetini görüntüleyebilmek mümkün hale geliyor.

Popüler uygulamalar da 3D Touch'tan yararlanıyor. Örneğin Netflix'te herhangi bir film üzerine sertçe basıldığında kısa özet görüntülenebiliyor.