Rusya'nın konuştuğu korkutucu 3 senaryo

HABER MASASI
Abone Ol

ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırıların ardından Esed rejime ait üssü vurması, gözleri ABD ile Rusya arasındaki olası bir savaş ihtimaline çevirdi. Rusya'da analistler, ABD ile yaşanan gerilime ilişkin 'savaş, diplomasi ve Trump'ın kişisel ihtirası' şeklinde 3 senaryo ortaya attı.

ABD'nin Suriye saldırısından sonra Rusya, Suriye'de ABD'yle daha önce kurulan sıcak iletişim hattını durduracağını açıkladı. Dünde Rusya'nın bölgedeki en güçlü müttefiki İran ile birlikte yaptığı ortak açıklamada, ABD'nin Suriye'ye saldırısının 'kırmızı çizgileri' geçtiği belirtilerek, 'Bundan sonra her türlü saldırıya karşılık vereceğiz' ifadeleri kullanıldı.

TurkRus'un Rossiyskaya Gazeta'dan aktardığı habere göre Rus analistler olası senaryoları şöyle sıralıyor:

0. ABD ile Rusya arasında sıcak çatışma

Bazı uzmanlar, ABD saldırısının ardından Rusya'nın bölgede kendi askeri varlığına dair bir 'gösteri' yaparak gözdağı verebileceği düşüncesinde. Eğer ABD saldırısı tekrarlanırsa Suriye topraklarında konuşlandırılmış hava savunma füzeleri ile bazı ABD füzelerinin düşürülebileceği konuşuluyor. Rus analist Aleksey Fenenko, ABDsaldırısını tekrarlarsa Rusya'nın güç kullanarak karşılık vermek zorunda kalabileceğini, bunun nükleer silah kullanımını tümüyle ihtimal dışı bırakmayan bir senaryo olduğunu savunuyor.

0. Trump'ın zayıf görünmeme isteği: Uçurumun kenarına yolculuk

Habere göre değerlendirme yapan bir başka analist Dmitri Suslov. Suslov, Trump'ın askeri adımlarının "Bush yönetiminin light (hafif) versiyonu" anlamına geleceğini savunuyor. ABD'nin yeniden Esad'ın gitmesini şart koşması durumunda Rusya'nın "müttefikini satmamak" zorunda olduğunu söyleyen uzmana göre, Trump'ın zayıf görünmemek için yaptığı gövde gösterisi Moskova-Washington ilişkilerini uçurumun kenarına getirip orada bırakabilir. Küba krizi buna örnek gösteriliyor.

0. Diplomatik çözüm
Habere göre Rusya'da konuşulan en iyimser senaryo bu. Rus analistlere göre Rusya'nın ABD'ye askeri bir yanıt vermeyek konuyu uluslararası örgütlere ve kamuoyuna "ABD saldırganlığı" olarak lanse etmeye çalışacak. Bu senaryoda Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını arttırmayı gerektirecek bir durum olmadığı savunuluyor. Bu görüşe göre, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un Moskova ziyaretiyle zorlu bir pazarlık süreci başlayabilir.