Sabiha Gökçen'deki kazayla ilgili tutuklanan pilotun ifadesi ortaya çıktı

HABER MASASI
Abone Ol

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıkarak 3 kişinin ölümüne neden olan ve tutuklanan uçağın kaptan pilotu Mahmut Arslan'ın ifadesi ortaya çıktı. Arslan, "Emniyetli indim. Ancak pistte bolca miktarda tekerlek izi vardı. Bu tekerlek izlerinin periyodik olarak temizlenmesi gerekir, yoksa kayganlaşır. Olay günü de bu nedenle uçağın kaydığını düşünüyorum" dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 Şubat tarihinde pistten çıkarak 3 kişinin ölümüne, 180 kişinin de yaralanmasına neden olan uçağın kaptan pilotu Mahmut Arslan, hastanedeki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece, 'Taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak' suçundan tutuklandı.

"Tekerlek izleri kayganlaşmaya neden oldu"

  • Yalova üzerindeyken uçağa yıldırım çarptığını, bunun herhangi bir arıza ihtimali nedeniyle kendisinde strese neden olduğunu belirterek, "Emniyetli bir şekilde inişimi yaptım. Sert bir iniş olmadı. Uçakta yavaşlamayı hissettim. Kullanmış olduğumuz pist 06 pistiydi. Ancak pistin sonu 2-4 iniş pistinin yönündeydi. Bu nedenle bolca miktarda tekerlek izi vardı. Bu tekerlek izlerinin periyodik olarak temizlenmesi gerekir, yoksa kayganlaşmaya neden olur. Olay günü de bu nedenle uçağın kaydığını düşünüyorum" dedi.

Animasyonlu anlatım: 'Uçak pistten nasıl çıktı?'
Pegasus Havayolları'nın İzmir-İstanbul seferini yapan uçak, Çarşamba akşamı saat 18.19'da Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş sırasında pistten çıktı. İçinde ikisi bebek 177 yolcu ve altı mürettebat bulunan uçak 'taxi' yolundan savrularak üçe bölündü.

YouTube, 'Bull Bosphorus' sayfasında yayınlanan FSX animasyon video, Boeing 737'nin hangi şartlarda piste indiği ve edinilen verilere göre nasıl pistten çıktığı gösteriyor.

Savcı tutuklama istemiyle sevk etti

Arslan, savcılık sorgusunun ardından, "Taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak" suçundan tutuklanması talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.

Mahkemedeki sorgusunda kendilerine 2-4 pisti için rota verildiğini söyleyen Arslan, "İzmit'te havadan dolayı kaçınma yaşadık. Yeşilköy bizi Marmara denizi üzerine yönlendirdi. Sorumlu kaptan pilot olarak ben görevliydim. Pistin 0-6 olarak değiştiğinin teyidi için Yeşilköy ile irtibat kurdum, doğruladılar. Bu konuşmalar İngilizce olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Kaptan Pilot Mahmut Arslan

"Yıldırım çarpınca stres yaşadım"

  • Yalova hizalarında kendilerine yıldırım çarptığını söyleyen Arslan, "Yalova üzerinde kuvvetli bir yıldırım uçağa çarptı. Bu önemli bir olaydır. Uçakta cihaz kaybına ve uçağın sisteminin bozulmasına sebep olabilir. Hava şartlarından dolayı 06 AILS başlangıç noktasına direk rota istedik, karşıdaki kişi ses tonumdan stresimi anlayarak talebi kabul etti" dedi.

"Önümüzdeki uçakların pas geçmesi inmemize engel değildir"

Bu nedenle iniş hazırlıklarına başlayarak alçaldıklarını söyleyen Arslan, "Yardımcı pilot Ferdinant Pondaag İngilizce olarak uçağa yıldırım çarptığını Pegasus firmasının teknik departmanına bildirmiş. Yardımcı pilot Sabiha Gökçen kule frekansında olduğumuzu rapor etti, kule önümüzdeki trafiğin pisti pas geçtiğini söyledi. Bize kule bunu söylemiş ise de, bizim inmememiz için bir sebep değildi. Kule de hiçbir şekilde 'inmeyin' diye bir talimat vermez. Biz almış olduğumuz verilere göre inme hususunda değerlendirme yaparız. Firmamız 15 knottan yüksek kuyruk rüzgarlarında inmemizi belirtmiştir, olay günü uçağın kuyruk rüzgarı 14 knottur. Ve inmememiz için bir engel teşkil etmez" dedi.

GZT uzman görüşü: 'Sabiha Gökçen'deki kaza neden gerçekleşti?'
Sabiha Gökçen'de pistten çıkan uçağın ardından uzman görüşüne başvurduk, Pilot ASAM Uzmanı Mehmet Seyit Türker, kazanın nedenlerini anlattı.



"Pistin periyodik temizliği yapılmamıştır"

Olaydan dolayı ağır yaralandığını, 15 gündür hastanede olduğunu söyleyen Arslan, "Benim buradaki kusurum yıldırım nedeniyle iniş hususunda emniyetli bir şekilde yere inmektir. Söz konusu değerler limit içerisindeydi. İnmemem için hiçbir sebep yoktu. İniş sırasında hızım normal sınırlardaydı. F taksi yolundan çıkış yapmam için otomatik freni bırakmam gerekiyordu ve ben bunu bıraktım. Bu sırada uçak kaymaya başladı. Bu kazanın meydana gelmesinde Sabiha Gökçen meydan işletmesi kendi belirlediği AIP yayınında belirttiği kurallara uymamıştır. Pistin gerekli periyodik temizliği yapılmamıştır ve kaygan zemin oluşmuştur. Ayrıca pistlerde suyun drenajı için gerekli asfalt düzeni bulunmamaktadır. Ayrıca pistin sonunda stopway alanının bulunmaması ve devamında uçurumun bulunması bu kazanın meydana gelmesindeki hatalar zinciridir. Suçsuzum. Kusurum yoktur. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmayı talep ederim" dedi.

"İnişte uçağın hızını takip etmek yardımcı pilota aittir"

Arslan, "İniş yaptıktan sonra uçağın hızını takip etmem mümkün değildir. Bu görev yardımcı pilota aittir. Çünkü iniş yaptıktan sonra pisti takip etmem gerektiği için tüm anormalliklerin gözlemi yardımcı pilota aittir. Yardımcı pilot tarafından ikaz edilmem gerekir. Yardımcı pilot tarafından ikaz edilmedim. Bu nedenle 6 saniye sonra fark edince frenleme yapmış olabilirim" dedi.

Sabiha Gökçen'de pistten çıkan uçağın telsiz kayıtları ortaya çıktı
Pegasus Havayolları'na ait uçağın pistten çıkarak toprak zemine çıkmasının ardından Sabiha Gökçen Havalimanı Kontrol Kulesi ile arama kurtarma ekipleri arasındaki diyaloglar ortaya çıktı.


Pilot tutuklandı

Mahkeme, Arslan'ın, kuvvetli suç şüphesinin varlığını, kule tarafından hava muhalefeti nedeniyle iki uçağın pisti pas geçtiğini bildirmesine rağmen uçağı indirmede ısrarcı olmasını, 6 saniye gecikmeli frenleme yapmasını gerekçe göstererek tutuklanmasına karar verdi.

🛬'Boeing çalışanları, ürettikleri uçaklara ailelerini bindirmiyor' iddiası
Jurnal.ist

Sabiha Gökçen'deki uçak kazası ile ilgili yardımcı pilotun ifadeleri ortaya çıktı
Jurnal.ist