Sadık Şendil'in iyi bir kalem olduğunu ispat eden 6 film

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Hayal gücü öyle kıymetli ve değerli ki; bu filmleri izlemekten bir an olsun sıkılmıyorsunuz. Bu içeriğimizde Sadık Şendil'in eserlerine yakından bakıyoruz.

Arzu film ekolü... Her biri bugün yayınlandığında birinciyapımlar olma özelliğini taşıyor. Peki nedir bu yapımların etkisi? Sadece geniş kadrosu mu? Bize sorarsanız o hikayenin kaleme alınış şekli.

Yıllarca özenle, hayatın içinden cümlelerle kağıtlara dökülmüş bu hikayeler tek bir isimden çıkmadır kuşkusuz.

Sadık Şendil; en güzel ve en sevilen filmlerin senaristi olarak tanındı ve öyle anılmaya devam edecek. O halde gelin, Şendil'in kaleme aldığı hikayelere yakından bakalım:

0.
0. Salak Milyoner
Konusu: Kayserili Behçet (Ali Şen), ölüm döşeğinde oğulları Saffet, Himmet, Hayret ve Gayret'e İstanbul'a gidip Mehmet Çavuş'u bulmalarını ve Mehmet Çavuş'ta onlara ait bir define haritası olduğunu söyler. Dört kardeş arasında altınların nasıl paylaştırılacağına bir türlü karar veremeyen Uyanık kardeşler, Hanımlarını da ayarlayarak birbirlerinden habersiz İstanbul'a doğru yola çıkarlar. Ancak ne kötüdür ki tren istasyonunda dördünün yolları kesişir. Bunun üzerine İstanbul'da yepyeni bir komedinin temelleri atılır.
0.
0. Hababam Sınıfı Uyanıyor

Yazar, 'Hababam Sınıfı - Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı ve Tatilde serilerini de kaleme almıştı.

Konusu: Hababam Sınıfı'na Ahmet adında çalışkan bir öğrenci gelir. Hababam, başta köylü diye alay ettiği Ahmet'i de kendisine benzetmeye çalışır. Ne var ki, Ahmet kolay pes etmeyen, duyarlı ve duygulu bir çocuktur.

0.
0. Süt Kardeşler
Konusu: Yıllardır kimsenin sahip olamadığı konağın sahibi Melek hanım, sütoğlu Şaban sanıp da Şaban'ın arkadaşı Ramazan'ı eve alır. Fakat sinirli abisi Hüsamettin'e Ramazan'ı damadı Bayram olarak tanıtır. Konağa gerçek Şaban ve gerçek Bayram'ın gelmesiyle işler karışır. Bayram'ın kardeşi Bihter'e aşık olan Şaban onun peşinde dolanır. Bayram'ın babasının eve Gulyabani adında bir canavar sokmasıyla işler iyice karışır.
0.
0. Şaban oğlu Şaban
Konusu: Askerde kumandanı Hüsamettin'i sürekli yaralayan ve türlü sakarlıklar yapan Şaban ile askerlikten sonra bir eğlence yerinde birlikte çalgıcılık yaptığı asker arkadaşı Ramazan, çalıştıkları yerde kanto yapan Nigar'a aşık olurlar. Sivil hayatta bir polis olan Hüsamettin ve teşkilatının aylardır yakalayamadığı Kadırgalı Eşref'i tesadüfen yakalayıp Hüsamettin'in kayınpederi olan Nazır Paşa'nın gizli polisi olurlar. Nazır Paşa onlara kızkardeşinin kaybolan elmasını bulma görevi verecektir.
0.
0. Gülen Gözler

Konusu: Yaşar Usta, karısı Nezaket ve 5 yetişkin kızı ile İstanbul'da yaşar. Yaşar usta, erkek çocuğu olur beklentisiyle tüm kızlarına erkek ismi vermiştir. Kalabalık ailesinin geçimini sağlamak için çok çalışmakta, cimriliği ve hilekarlığı ile zengin olmuş eski arkadaşı Yunus'un inşaatları için doğramacılık yapmaktadır. Kızlarının gönül ilişkilerinin hareketliliğinden habersiz bir şekilde, onlara münasip kısmetler bulmak ister.

0.
0. Neşeli Günler
Konusu: Kazım Efendi (Münir Özkul) ve Saadet Hanım (Adile Naşit) turşuculuk yapan kendi hallerinde bir çifttir. 6 çocuklarıyla birlikte yaşamlarını sürdürmektedirler. Sürekli olarak turşu suyu yüzünden kavga etmektedirler. Bir gün yine evde bu yüzden tartışmaya başlarlar. Tartışma büyür. Sonunda Kazım Efendi üç çocuğunu da alır ve evi terk eder. Saadet Hanım diğer üç çocuğu alır. Yıllar sonra ayrılan kardeşler tesadüf eseri birbirlerini bulurlar ve bir araya gelmek isterler. Ancak yıllardır anne ve babaları dargın olduğu için bu o kadar da kolay olmayacaktır.