Sağlık Bakanlığı hidroksiklorokin ilacının COVID-19 tedavisinde kullanımını durdurdu

HABER MASASI
Abone Ol

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ilacını tedavi rehberinden çıkardı. Sıtma ilacı olarak bilinen etken maddeli ilaç, COVID-19 hastalarına evde veya hastanede verilmeyecek.

Sağlık Bakanlığı Covid-19 tedavi rehberini güncelledi. Rehberde Türkiye, Avrupa, ABD ve diğer ülkelerde daha önce başka hastalıkların tedavisi için ruhsatlandırılan hidroksiklorokin, favipiravir, remdesivir, lopinavir-ritonavir gibi ilaçların COVID-19'a karşı antiviral olarak önerildiği ve kullanıldığı hatırlatıldı.

Halen pek çok ülkede bu ilaçların farklı kombinasyonlarının kullanımına devam edildiği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

Yeni araştırma: Kel erkeklerin COVID-19’a yakalanma ihtimali 2,5 kat daha fazla
Jurnal.ist

Hidroksiklorokin tedavi rehberinden çıkarıldı

İlerleyen süreçte bu ajanların yaygın kullanımıyla klinik sonuçlarının daha yaygın bir şekilde ortaya çıkması ve COVID19'daki etkinliğini değerlendiren randomize kontrollü klinik çalışmaların yayımlanmasıyla tedavi önerileri gözden geçirilerek güncellenmiştir. Ancak COVID-19'a karşı etkili antiviral bulunması konusunda halen çok fazla sayıda klinik çalışma devam ettiğinden, bu çalışmaların sonuçları yakından izlenip virüsün geçirdiği mutasyonlar ve bu mutasyonların klinik bulgulara yansıması da takip edilerek tedavi rehberinde gerektiğinde tekrar güncellemeler yapılabilecektir.

Bu kapsamda, rehberden COVID-19 tedavisi için hidroksiklorokin ilacı önerisi çıkarıldı.

Üçüncü doz yerli aşıyla yapılabilir mi?
Jurnal.ist

Ampirik antibiyotik kullanımı önerilmiyor

Rehbere, COVID-19 hastalarında bakteriyel koenfeksiyonun düşük saptanması nedeniyle ampirik antibiyotik kullanımının önerilmediği ifadesi eklendi.

Ayrıca, rehberde hastanede yatan ağır zatürreli, 50 yaş ve komorbiditesi olan hastalarda favipiravir dozunun 2 kez 1800 miligram yüklemeyi takiben 2 kez 800 miligram toplam 10 gün olacak şekilde uygulanabileceği belirtildi.