Şeflerin uğruna öldüğü puanlama sistemi: Michelin Yıldızı

ÖMERUL FARUK DARBAZ
Abone Ol

Onlarca yıldır gastronomi alanında dünyanın en seçkin puanlaması olan Michelin Yıldız sistemi günümüzde de etkinliğini sürdürüyor. Uğruna şeflerin canına kıydığı bu sistemin detaylarını sizler için listeledik.

1850’lerde kurulan lastik firması Michelin ilginç bir pazarlama stratejisi uygulamaya karar verir.Michelin lastiklerinin sahiplerinden birisi olan Andre Michelin, hem müşterilerine faydalı olması hem de lastiklerinin daha çok satılması amacıyla bir rehber kitabı oluşturmaya karar verdi.

Eski yıllara ait bir Michelin Rehberi

Michelin Guide isimli bu kitapta yolculuk yapan müşterilerin konaklayabilecekleri, yemek yiyebilecekleri, araçlarını tamir ettirebilecekleri, benzin dolumu yapabilecekleri yerler yazıyordu. Restoranlar için daha sonradan ayrıca bir kitap da basan Michelin, bir süre sonra bu işletmelere yıldız da vermeye başladı.

Tüm dünyada sadece 480 restoranda Michelin yıldızı bulunuyor. Bir restoran en fazla 3 yıldız alabiliyor ve bu yıldızları alan restoranlar her sene denetleniyor. İsimlerini kimsenin bilmediği Michelin gurmeleri, restoranlara giderek yemek, hizmet, mekan vb. kriterler üzerinden değerlendirmeler yapıyor.

Bu restoranlarda yapılan yemekler büyük bir özenle tabağa konuyor. Sunum da yıldız almaya hak kazanmak için önemli bir kriteri oluşturuyor.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda bir restorana 3 yıldız verilebileceği gibi restoranın var olan yıldızları da ellerinden alınabiliyor.

Michelin yıldızı şefler için çok büyük önem taşıyor. Bu stresi bazı şefler kaldırmakta zorluk çekiyor. Bernard Loiseau 3 Michelin yıldızlı bir şef iken, yıldızlarından birisinin geri alınacağını düşündüğü için depresyona giriyor ve intihar ediyor.

Bernard Loiseau

Michelin yıldızı sadece kitap bastığı ülkelerde bulunan restoranlara veriliyor. Bundan dolayı ülkemizde henüz Michelin yıldızı sahibi bir restoran bulunmuyor.