Şifa deposu sarımsağın kokusu nasıl yok olur?

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Sarımsak hem faydalı hem sevenleri için leziz bir tat; ancak vücutta ve ağızda bıraktığı koku bir o kadar rahatsız edici. Bu koku yüzünden çok sayıda insan sarımsak yemeden önce birkaç defa düşünmek zorunda kalıyor. Artık sarımsak yemeden önce düşünmenize gerek yok. Uzmanlar sarımsak kokusunu gidermenin sırlarını açıkladı.

'Sarımsak kokusu nasıl yok olur, sarımsak kokusunu gidermenin yolları nelerdir?' her zaman merak edilen sorular arasındadır. Uzmanlar, imkansız gibi görünse de sarımsak kokusundan kurtulmanın yollarını açıkladı.

0. Vücuttan gelen koku altın değerinde
İnsanın kendisinden çıkan kötü kokuları asgariye indirme çabası genel bir görgü kuralıdır; ancak bu kokuların kişinin vücudu hakkında bilgi veriyor olması da altın değerinde.
0. Uzmanlar araştırıyor
Kan, idrar ya da doku örneklerindeki kokuları inceleyen elektronik koku alma cihazlarıyla yumurtalık kanseri ya da beyin zedelenmesi gibi hastalıklara özgü uçucu moleküllerin tespit edilip edilemeyeceği araştırılıyor.
0. Kokudan akciğer kanseri teşhisi
Şimdilerde bilim insanları, soluk verirken çıkan molekülleri inceleyerek akciğer kanserini teşhis etmenin ne kadar mümkün olduğunu anlamaya çalışıyor.
0. Koku hastalıkları belirleyebiliyor
Tüketilen besinlerin yanı sıra; ağızda kamp kurmuş belli bakteriler, hatta belli hastalıkların olup olmadığı da soluk ve terle belirlenebilir.
0. İnsan yaşayan bir kimya fabrikasıdır
Henüz tümüyle anlaşılamayan bu kimyasal varsayımla, sarımsak kokusu çok daha aza indirilebilir. Ama unutmayın ki, istediğiniz kadar koku giderici işlemlere tabi tutun; insan yaşayan, nefes alıp veren bir kimya fabrikasıdır.
0. Fenolikler ve enzimler
Uzmanlar, bu sebzelerin koku giderme etkisini yaratan şeyin fenoliklerle birlikte enzimler olduğunu iddia ediyor.
0. Elma ve marul da birer alternatif
Elmada da benzer maddeler var; ancak düşük seviyede. Maruldaki fenolik bileşikler ise, yeşil çayda olduğundan çok daha az.

0. Nane altın değerinde
Uzmanlara göre özellikle nane fenolik bileşikler bakımından oldukça zengin ve içerdiği rosmarinik asit sarımsaktaki sülfür bileşiklerine tutunarak kokusuz bir molekül oluşturuyor.
0. İşin sırrı: Elma, nane, marul
En çok işe yarayan yiyeceklerin marul, nane ve elma olduğu görüldü. Bunlar piştiğinde aynı etkiyi göstermiyordu. Demek ki bu yiyeceklerdeki bazı enzimler pişme esnasında parçalanıyor ve işe yaramıyordu.
0. Kokuyu ortadan kaldıracak yiyecekler
Birkaç yıl önce Ohio Devlet Üniversitesi'nden Sheryl Barringer sarımsakla yenen bazı yiyeceklerin kokuyu ortadan kaldırması konusunu araştırdı. Araştırma sonucunda marul, hindiba, kereviz, patates, maydanoz, nane, reyhan, fesleğen, mantar gibi bazı yiyeceklerin sarımsak kokusunu giderdiği ortaya çıktı.
0. Diş fırçalamak fayda etmiyor
Dişlerinizi istediğiniz kadar fırçalayın koku gitmez; çünkü kokunun kaynağı ağızdaki sarımsak kalıntısı değil, vücudun içerisinde gerçekleşen kimyasal işlemlerdir.


0. Kandan ciğere karışır
Sarımsak çok miktarda sülfür bileşikleri içerir; bu madde sindirildiğinde kana karışır. Kandan akciğerlere geçer ve nefes verirken ağızdan dışarı çıkar.
0. Doğumdan sonra bebeğe de koku geçti
Başka bir doktor ise, sarımsak kokan hamile bir kadına doğum yaptırdıktan sonra bebeğin de aynı şekilde koktuğunu söyledi.
0. Ameliyatta midesine sarımsak verildi
1936 tarihli Journal of the American Medical Association dergisinde yayınlanan bir makalede doktorlar, hortumla midesine sarımsaklı çorba verilen bir hastanın nefesinde birkaç saat sonra sarımsak kokusu geldiğini söyledi.
0. 24 saat geçse de, koku gitmez
Koku gidermenin öncelikli yolu vücuttaki kimyasal tepkimeleri yönlendirmekten geçiyor.
Sarımsak sevenler bilir; kokusu uzun süre vücutta kalır. Yediğiniz sarımsaklı yemeğin üzerinden 24 saat geçse bile, koku hala nefesinizde ve terinizde hissedilir.