Silahlı 200 kişi şehre girdi: Kerkük IKBY'ye mi bağlanacak?

HABER MASASI
Abone Ol

25 Eylül'de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumuna Kerkük'ün de katılacağı belirtildi. Son gelişmelere göre ise Kerkük Havaalanı'ndan şehre silahlı 200 kişi girdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 25 Eylül'de gerçekleşmesi planlanan bağımsızlık referandumu öncesi gerginlik devam ediyor. Referandum ayrı bir tartışma konusu olarak gündemde yerini korurken, IKBY’nin referandum kapsamına Kerkük’ü de alması tartışma yarattı.

Musul ve Kerkük'ün tapuları Ankara'da saklanıyor
Hayat

Terör örgütü PKK’ya yakınlığıyla bilinen Kerkük Valisi Necmettin Kerim başkanlığında toplanan Kerkük İl Meclisi, Bağdat yönetiminin itirazlarına rağmen 25 Eylül'de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna Kerkük’ün de katılması kararı almıştı. IKBY Başkanı Mesud Barzani, haddini aşarak "Kerkük, Kürttür" ifadesini kullandı ve "Kerkük'ü güç kullanarak ele geçirmeyi düşünen herhangi bir güç, Kürdistan halkının tümüyle karşı karşıya kalacak. Kanımızın son damlasına kadar savunacağız" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Silahlı kişilerden oluşan konvoy Kerkük'e girdi.

Silahlı 200 kişi şehre girdi

Daha önce Türkmenlerin DEAŞ'a karşı silahlanmasına karşı çıkan Kerkük Valisi Kerim, silahlı 200 kişinin şehre girmesine izin verdi. Bu silahlı kişilerin peşmerge olduğu ve Kerkük’ün güneyindeki DEAŞ kontrolündeki Havice’ye karşı düzenlenmesi planlanan operasyon için şehre getirildiği söylendi. Ancak Kerkük’te yaşayan bir gazeteci olan Reşat Salihi, silahlı kişilerin referandum için gövde gösterisi yaptığını ve Barzani yönetiminin şehir merkezinde bulunan parti binasının içerisine sandıklar ile silah taşıdığını iddia etti.

Kerkük'ün statüsü

Büyük petrol yataklarına sahip olan ve tarihten günümüze Türkmen kenti olarak bilinen Kerkük, hiçbir zaman IKBY toprakları içerisinde yer almadı. ABD işgali sonrasında hazırlanan Irak Anayasası'ndaki 140. maddeye göre Kerkük tartışmalı bölgeler arasında yer alıyor.

DEAŞ'tan önce Kerkük IKBY toprakları içerisinde değildi.

Bu nedenle merkezi Bağdat yönetimi ile birlikte İran ve Türkiye gibi komşu ülkeler şehrin referanduma katılmasına karşı çıkıyor.

Kerkük, DEAŞ’ın 2014 yılında Irak’ı işgal etmesinden sonra peşmergenin kontrolüne geçti. Merkezi hükümet Kerkük'ü Bağdat'a bağlamak isterken, Barzani yönetimi Kerkük'ün IKBY'ye bağlanmasını talep ediyor. Türkmenler ise Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor.