Sinemaya damgasını vurmuş 6 ünlü Türk yönetmen

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Bugün 14 Kasım Dünya Sinema Günü... Sinemayı kendisine bir yolculuk edinmiş olan okuyucularımız için, sinemanın ünlü Türk yönetmenlerini derledik.

Sinema, üniversitelerde bölüm olarak okutulan ve alanında profesörler çıkartan bir sanat dalı. Ve bugün, bu sanat dalının günü.

Pek bilinmese de 14 Kasım, Dünya Sinema Günü olarak kutlanmaktadır.

Biz de sizler için, hikayelerindeki dille Türk sinemasına damgasını vurmuş 6 ünlü yönetmenimizi derledik.

Dünya Sinema Günü'nüz kutlu olsun.

0. 1. Metin Erksan

Susuz Yaz'ı çekip Türkiye'ye ilk büyük ödülünü kazandıran, Hülya Koçyiğit'i sinemayla buluşturan, Sevmek Zamanı adlı psikolojik filmi çeken o. Türk sinemasının yeri doldurulamaz değeri, bu listenin baş köşesinde yer alıyor.

0. 'Ben senin resmine aşığım'
0. 2. Ertem Eğilmez

Sinemaya kalabalık kadro geleneğini getiren, Kemal Sunal, Ayşen Gruda ve daha birçok ismi bizlerle buluşturan, romantik salon filmlerini çeken bir usta o. Ama tüm bunların yanında bir de Canım Kardeşim ile içimizi yakandır da.

0. 'Farah hangisi? Dişlek olan mı?'
0. 3. Memduh Ün

Fatma Girik, Türkan Şoray ve Filiz Akın'ı sinemaya kazandıran, 1960'ların sinemasına farklı bir anlam katan bir değerdir o. Yeşilçam kavramıyla eş değer tutulduğu da unutulmamalı.

0. 'Ne zaman gelsem buradasınız! Stop!'
0. 4. Ömer Lütfi Akad

Köy gerçeğini tüm yalınlığıyla sinemaya aktaran, Gelin - Düğün - Diyet ile farklı bir sinemayı geliştiren bir usta.

0. 'Sevmek de yetmiyormuş...'
0. 5. Nuri Bilge Ceylan

Cannes desek yetmeyip bir de o uzun açılı planlarını eklesek... Sanat filmlerinin duayen ismi. Ödüle doyamayacağı aşikar.

0. 'İyilik, aç köpeğin önüne yemek koymak değildir.'
0. 6. Yılmaz Erdoğan

Hem yazar hem oyuncu hem yönetmen hem eğitmen. Tiyatroda da sinemada da farkını hep hissettirdi. Son dönemin edebiyatçı sinemacılarından.

0. 'Her şeyden çabuk kirlenirsin.'